header
sizer

7 mitów na temat wina 28 września 2022

Wino i jego produkcja towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Przez ten długi czas tego jakże namiętnego związku wytworzyło się bardzo dużo mitów i przekłamań odnośnie do wina i winiarstwa. I choć mogłoby się wydawać, że wiara w niektóre z nich to raczej domena winnych neofitów to bardzo często ludzie już z nim zaznajomieni nieświadomie powielają błędne opinie i historie. W dzisiejszym wpisie na warsztat weźmiemy 7 takich mitów i rozprawimy się z nimi raz na zawsze! Do dzieła!

1. Im starsze wino, tym lepsze

 

Trudno o częściej powielany i bardziej nieprawdziwy mit, według którego każde wino im dłużej będzie leżeć na półce, tym lepsze będą jego aromaty i smak. Nic bardziej mylnego! Zaledwie mały procent produkowanych win ma zdolność starzenia. W praktyce dotyczy to raczej win z górnych półek. Zdecydowana większość win, które możecie nabyć w regularnych sklepach to wina, które należy spożyć w ciągu maksymalnie 5 lat.

 

 

2. Wina na zakrętkę są gorszej jakości niż te korkowane

 

Korek to na pewno zamknięcie, które w sposób oczywisty kojarzy się z butelką wina. Prawdziwy korek tworzony jest z kory drzewa korkowego, które musi mieć minimum 20 lat.

 

Zakrętka jest używana od nie tak dawna i stała się prawdziwą domeną winiarzy z Niemiec i Nowej Zelandii. I każdy, kto próbował doskonałego rieslinga z Mozeli albo przesyconego zielonością sauvignon blanc z Marlborough w Nowej Zelandii ten doskonale wie, że użycie zakrętki nijak się ma do jakości wina, a na pewno jest rozwiązaniem praktyczniejszym.

 

Oczywiście oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, ale należy podkreślić, że użycie zakrętki nie znaczy, że wino jest złej jakości.

 

 

3. Drogie wino to dobre wino

 

Zdecydowanie nie. Każdy, kto rozpoczął przygodę z degustowaniem wina i miał już okazję spróbować paru droższych trunków, ten wie, że cena wcale nie musi świadczyć o lepszym smaku. Można znaleźć doskonałe wina za 25 zł butelka i okropne wina za np. 200 zł butelka. I na odwrót. Koniec końców należy też pamiętać, że dobre wino to takie, które nam smakuje.

 

 

4. Wina markowe są najlepsze

 

Bardzo nieprawdziwa opinia. Wystarczy odwiedzić małe winiarnie południa Europy, aby odkryć, że doskonałe wina są produkowane w małych nakładach przez osoby robiących to typowo hobbystycznie.

 

 
5. Słodkie wino to nie wino

 

Usłyszałem kiedyś taką nieco pogardliwą opinię od francuskiego(!) kolegi i chociaż de gustibus non disputandum i szanuję jego subiektywną ocenę, to bardzo często na wina słodkie postrzega się jako gorsze od tych wytrawnych. Szczególnie w Polsce często wina słodkie uznawane są za domenę winiarskich laików. Chociaż sam bardziej lubię wina wytrawne, to wielokrotnie odkrywałem bogactwo aromatów i nut owocowych za sprawą doskonałych win słodkich. Na pewno poziom słodyczy nie jest wyznacznikiem jakości wina.

 

 

6. Wino należy podawać w temperaturze pokojowej

 

Chyba każdy spotkał się z takim osądem. Jest to oczywiście nieprawda, a temperatura podania zależy od wina. Uproszczając, wina czerwone owszem należy podawać w ‘temperaturze pokojowej’ ale już wina białe i musujące lepiej trochę schłodzić.

 

 

7. Białe do owoców morza, czerwone do wołowiny…

 

Parowanie wina z jedzeniem to temat rzeka i chociaż oczywiście są pewne rekomendacje i reguły to najlepiej próbować samemu i nigdy nie zamykać się na smaki. Jeśli uważacie, że to pyszne pinot noir nadaje się do krewetek, to śmiało je zapodajcie.