header
sizer

Jak podawać czerwone wino? 28 sierpnia 2021

Jeśli Twoim ulubionym winem jest wino czerwone, musisz koniecznie zapoznać się z poniższym artykułem. Znajdziesz w nim informacje na temat odpowiedniego podania wina czerwonego - dowiesz się jaki kieliszek wybrać oraz jaka temperatura serwowania będzie odpowiednia dla trunku tego rodzaju. Zapraszam do lektury!

Jak podawać czerwone wino? Niezbędne wskazówki przy serwowaniu czerwonego wina

 

Wino to coraz popularniejszy trunek na całym świecie. W Polsce z roku na rok zyskuje coraz więcej fanów. Obecnie Polacy wypijają 7 litrów wina rocznie. Często wino spożywane jest w towarzystwie rodziny oraz przyjaciół. Jeśli Twoim ulubionym winem jest wino czerwone, musisz koniecznie zapoznać się z tym artykułem.

 

Jakie kieliszki wybrać do czerwonego wina?

 

Najlepsze kieliszki do serwowania czerwonego wina są duże. Umożliwiają przez to stykanie wina z powietrzem na jak największej powierzchni, dzięki czemu wydobywa się niepowtarzalny aromat wina. Odpowiedni kieliszek powinien mieć brzuchatą czaszę, być w kształcie tulipana i zwężać się ku górze. Kieliszki do wina czerwonego są wyższe oraz większe niż w kieliszki do wina białego. Bardzo popularnym wyborem są kryształowe kieliszki, które elegancko prezentują się na stole i są ponadczasowe.

 

W jakiej temperaturze podawać czerwone wino?

 

Kolejnym istotnym elementem, który składa się na prawidłowe podanie wina, jest odpowiednia temperatura przechowywania i serwowania wina. Wino czerwone powinno się podawać w temperaturze:

 

- pełne wino czerwone - temperatura podania między 17-18°C

- średnie wino czerwone - temperatura podania między 14 a 17°C

- lekkie wino czerwone - 10-12°C

 

Dzięki odpowiedniej temperaturze trunek ten zachowuje wyjątkowy smak oraz aromat.

 

 

 

Na sam koniec warto wspomnieć, z czym najlepiej podawać czerwone wino. Dobre czerwone wino wytrawne doskonale współgra z wieloma gatunkami mięs. Oprócz tego warto podawać je do wędlin i serów. Należy również pamiętać o tym, że wina czerwone należy otwierać około pół godziny przed podaniem gości. Pozwala to uwolnić ich smakowy i zapachowy bukiet. Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące czerwonego wina, zapraszam do kontaktu! Jestem do dyspozycji pod numer telefonu: +48 693 357 682 oraz mailem: biuro@winespot.pl.