header
sizer

Jakie wino do jakiego dania? Wine pairing. 12 sierpnia 2021

Poznaj parę prostych wskazówek jak łączyć wino z jedzeniem oraz w jakiej kolejności serwować wino. Dobierając odpowiednie wino do potrawy wyniesiesz swoje doznania kulinarne na wyższy poziom. Wine pairing to sztuka łączenia smaków aby wspólnie tworzyły harmoniją całość.

 

Wino do posiłku to coraz częstszy wybór w polskich domach. Nie jest to tak popularny wybór jak w wielu południowych krajach Europy, ale widać wzrost popularności w wyborze tego trunku. Wiele osób przy wyborze odpowiedniego wina ma duże wątpliwości i gubi się w mnogości proponowanych rodzajów wina. Jakie wino pasuje do jakich potraw? Jakie wino najlepiej uzupełni konkretne danie? O tym wszystkich przeczytasz w poniższym artykule.

 

Kolejność podawania wina w trakcie posiłku

 

Jeśli w trakcie jednego spotkania, na przykład podczas kolacji z przyjaciółmi, podawane są różne wina, obowiązuje kilka prostych zasad w podawaniu wina. Najczęściej sugeruje się, aby przechodzić podczas posiłku od win słabszych do mocniejszych. Ważne jest także, aby młodsze i mniej aromatyczne wina wybrać na samym początku spotkania, a na końcu przechodzić do tych starszych i bardziej intensywnych. 

 

Jakie wino wybrać do różnych dań?

 

Do przystawek najlepiej wybrać białe, lekkie wino. Jeśli decydujemy się na podanie zimnych przystawek możemy podać wino czerwone lub białe musujące.

 

Do dań z makaronem, które często podawane są jako pierwsze ciepłe danie, pasują lekkie wytrawne wina. Do makaronów z mięsem i pomidorami zaleca się wino czerwone albo różowe. Do risotto lub białej pasty, przyprawionych oliwą lub masłem można podać wino białe.

 

Do ryb warto wybrać wino białe. Istnieją jednak pewne odstępstwa - przykładowo, jeśli podajemy zupę rybną lub pikantną rybę warto wybrać wino czerwone.

 

Do dań z drobiu warto podać lekkie wino -  najlepiej białe lub czerwone. Doskonale podkreśli smak i delikatność mięsa. W przypadku podawania delikatnych mięs, takich jak cielęcina, również warto zdecydować się na lekkie wino na przykład młode wino czerwone lub musujące różowe. Jeśli na kolacji lub obiedzie decydujesz się na podanie mięs smażonych lub pieczeni warto wybrać mocniejsze wino czerwone.

 

Do serów stosuje się podobną zasadę co w przypadku mięs. Do łagodnego sera warto wybrać łagodne, białe wino, a do pikantnych gatunków można zakupić czerwone, wytrawne wino.

 

Do deserów, często będących zwieńczeniem wszystkich dań, warto wybrać słodkie lub półsłodkie wino.

 

 

Temat odpowiedniego wyboru wina do konkretnych posiłków jest bardzo szeroki. Powyżej przedstawiłem najważniejsze zasady, które pozwolą odpowiedzieć na podstawowe pytania. Jeśli chcesz o coś zapytać lub wybrać odpowiedni rodzaj wina z moją pomocą skontaktuj się poprzez mail: biuro@winespot.pl lub telefon: 693 357 682. Jestem do Twojej dyspozycji!