header
sizer

Opis i klasyfikacja win niemieckich 17 maja 2023

Wydawać by się mogło, że Niemcy w kwestii alkoholu słyną głównie z piwa i swojego słynnego na całym świecie Oktoberfest. Okazuje się jednak, że mieszkańcy tego kraju to również ogromni miłośnicy wina – wypijają rocznie ponad 20 mln hektolitrów tego trunku, co czyni ich czwartym największym konsumentem na świecie. Ponadto są też istotnym graczem na rynku jego producentów, zajmując czwarte miejsce w Europie. Ich wyroby winiarskie cechuje wysoka jakość, zróżnicowanie smaków oraz duża różnorodność szczepów winogron. Specjalnością są tam wina białe, które stanowią 63% upraw winorośli. Równie popularne są specjalne wina musujące wytwarzane tradycyjną metodą szampańską, tzw. Sekt, których nazwa jest prawnie zastrzeżona. Co jeszcze wiadomo o tych szlachetnych trunkach z Niemiec?

Specyfika winiarstwa niemieckiego

Winiarstwo niemieckie wyróżnia przewaga białych odmian winogron (niemal 70%). Czerwone szczepy uprawia się jedynie w Ahr i Wirtembergii. W kraju przeważa chłodny klimat. Znajduje się tam 13 regionów winiarskich obejmujących powierzchnię 102 tys. ha, przy czym większość tego terenu zajmują Hesja reńska (Rheinhessen) oraz Palatynat (Pfalz). W produkcji niemieckich win stawia się na jakość oraz tradycję – nowe nasadzenia powstają w miejscu tych dawnych. W odpowiedzi na potrzeby i oczekiwania konsumentów pojawia się również coraz więcej win bio i eko – Niemiec Rudolf Steiner był twórcą teorii biodynamiki, więc to tam źródło mają te tendencje. Do trzech najczęściej uprawianych odmian winogron w Niemczech należą riesling, müller-thurgau oraz pinot noir. Oprócz tych klasyków wśród win niemieckich w naszym sklepie nie brakuje również szczepów chardonnay, merlot czy dornfelder. Dzięki różnorodności asortymentu każdy znajdzie coś dla siebie.

Kategorie win niemieckich

Niemcy, jako członek Unii Europejskiej oraz kraj nastawiony na przestrzeganie najwyższych standardów, opracował 4 prawne kategorie win:

  1. Tafelwein – są to wina stołowe o zawartości alkoholu max. 15%, w których dozwolone jest dodawanie cukru.
  2. Landwein – wina regionalne do 15% alkoholu, do których można dodawać cukier.
  3. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA lub Q.b.A.) – wina jakościowe z wybranych regionów, które odróżnia się na podstawie zawartości cukru w moszczu gronowym; dozwolone jest dodawanie cukru.
  4. Prädikatswein – wina jakościowe z predykatem, czyli wyróżnikiem. Dosładzanie jest zabronione.

Ostatnia, najznakomitsza kategoria, Prädikatswein, podlega dodatkowemu podziałowi na:

  • Kabinett – zbiór podstawowy, najbardziej wytrawne trunki.
  • Spätlese – czyli tzw. późny zbiór, a więc owoce są dojrzalsze i słodsze, nadając się zarówno do win słodkich, jak i wytrawnych.
  • Auslese – wina z późnego selektywnego zbioru o najdojrzalszych kiściach, najczęściej słodkie i półsłodkie.
  • Beerenauslese – wina z bardzo późnego i selektywnego zbioru. Cechuje je wysoki poziom cukru, gdyż robi się je z przejrzałych gron, na których w pewnym stopniu może znajdować się szlachetna pleśń. To trunki słodkie o bogatym charakterze.
  • Trockenbeerenauslese – wybitnie słodkie wina powstające z wysuszonych gron dotkniętych szlachetną pleśnią, pojedynczo zbieranych ręcznie. W związku z tym ich cena jest wyższa. Charakteryzuje je złożony bukiet z nutami miodu i karmelu.
  • Eiswein – czyli wina lodowe, są produkowane z gron zamarzniętych na krzewie. Wyróżnia je bogactwo cukru, aromatów i kwasowości.

Oprócz tego warto również zapoznać się z niemieckimi oznaczeniami smaków. Wina słodkie i półsłodkie do 45 g/l cukru określa się mianem lieblich lub halbsüß, a warianty powyżej 45 g/l zawartości cukru – fruchtig lub süß. Z kolei trunki półwytrawne noszą nazwę halbtrocken, a wytrawne – trocken.

Co wyróżnia białe wino niemieckie?

Wszyscy miłośnicy winiarstwa wiedzą, że starzeniu z reguły podlegają wina czerwone. Co ciekawe, białe wino niemieckie również charakteryzuje możliwość długiego przechowywania. Dotyczy to zwłaszcza Rieslingów, które są dobrze zakonserwowane dzięki wysokiej kwasowości i zawartości cukru, a proces starzenia sprawia, że zyskują nuty benzynowe. Właśnie niemieckie wino Riesling jest chlubą tego kraju znaną na całym świecie. Większość upraw przeznaczonych na jego produkcję znajduje się na obszarze wzdłuż Renu i Mozeli, a końcowy charakter zależy w dużej mierze od gleby. W większości to wina ekspresyjne z pełnymi nutami cytrusowymi zakończone mineralnym akcentem. Ponadto regiony winiarskie Niemiec zalicza się do najzimniejszej strefy winogrodnictwa światowego, dlatego stawia się tam na wytwórstwo win białych. Wykorzystuje się jednak te warunki do uzyskania unikalnych smaków trunków – długo dojrzewające owoce pozwalają uzyskać wysoki poziom cukru przy jednoczesnym zachowaniu dużej kwasowości. Dzięki temu możliwe jest też wytworzenie słodkiego wina botrytyzowanego czy wina lodowego.