header
sizer

Prosecco jako baza do drinków - najpopularniejsze połączenia 28 września 2022

Przepisów na drinki istnieje tak wiele, że czasem trudno odnaleźć się wśród nich nawet doświadczonemu barmanowi.

Jednak podobnie jak w innych dziedzinach życia, tak i w tej można postawić na prostotę. Do przygotowania koktajlu

wystarczy połączenie kilku składników. Najważniejszym z nich będzie natomiast baza – na przykład Prosecco.

Baza do drinków - białe wino musujące

 

To włoskie białe lub różowe wino musujące, często niesłusznie mylone z szampanem, wytwarzane jest na terenie Wenecji Euganejskiej i Wenecji Julijskiej, rejonów pamiętających jeszcze czasy Starożytnego Rzymu. W sprzedaży można spotkać się również z nazwą Prosecco DOC, czyli winem, które jest produkowane w pozostałej części Włoch. W wyniku fermentacji winorośli w specjalnych zbiornikach otrzymuje się trunek wytrawny lub półwytrawny, z wyraźnymi nutami cytrusów oraz kwiatów, określanymi przez sommelierów jako orzeźwiające.

 

Popularne połączenia smakowe

 

Ze względu na charakterystyczny delikatny smak Prosecco jest wykorzystywane jako baza do drinków. W przypadku takich koktajli, jak Aperol Spritz z dodatkiem wody gazowanej czy Bellini z musem brzoskwiniowym, stanowi podstawę do stworzenia letniego trunku. Barmani sięgają po to włoskie wino musujące w ramach komponowania drinków z użyciem sezonowych owoców, takich jak klementynki, truskawki czy maliny. Bazę uzyskuje się również przez połączenie Prosecco z gotowymi barmańskimi lub gęstymi likierami. Orzeźwiające nuty dobrze komponują się z cytrusami - głównie limonką.

 

Barmanom nie są obce połączenia z dodatkiem wódki, ginu czy wermutu – w takim przypadku chodzi o zbilansowanie gorzkiego smaku i podbicie go nutami kwiatów oraz owoców.

 

Jak serwować drinki na bazie Prosecco?

 

Samo Prosecco serwuje się w wąskich i wysokich kieliszkach. Drinki na bazie włoskiego wina musującego można podawać natomiast w pękatym szkle koktajlowym, czarkach, a także szklankach typu Hurricane czy Collins. Istotne jest to, aby prócz alkoholu wewnątrz zmieściły się także dodatki w postaci lodu, owoców oraz ziół.