

Ser i wino - jak łączyć? 21 października 2022
Klasyczne łączenie serów i win, tak charakterystyczne dla kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej i hiszpańskiej, cieszy się
popularnością na stołach całego świata. Deska starannie wyselekcjonowanego nabiału to dobry pomysł na przekąskę
w pojedynkę lub w gronie przyjaciół. Dziś dowiemy się, jak łączyć je z winem, korzystając z podpowiedzi koneserów tego
trunku.
Jak łączyć wino i ser – zasady
Podstawy dotyczące zestawiania ze sobą serów oraz win jest dość proste do przyswojenia. Wystarczy wiedzieć, aby wyraziste łączyć z wyrazistym, a łagodne - z łagodnym. Inny schemat sugeruje miksowanie ze sobą produktów pochodzących z tego samego regionu – na przykład toskańskiego Chianti z wyrabianym nieopodal Pecorino Romano. Nie należy zapominać też o innych dodatkach: dżemach, konfiturach, świeżych owocach i warzywach czy orzechach. One również wpływają na walory tworzonych połączeń smakowych.
Nieskomplikowane, prawda? Trudność pojawia się w momencie, gdy nie znamy się dobrze ani na smaku serów, ani win. Nie wiemy więc, które z nich można określić wyrazistymi, a które łagodnymi. Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi koneserów.
Dodatki do wina czerwonego
Do trunków tego typu pasuje nabiał o wyrazistym i mocnym smaku. Na stole powinno znaleźć się więc miejsce na twarde sery żółte, długo dojrzewające, takie jak cheddar, parmezan czy ementaler. Dobrze sprawdzi się również klasyczna gouda. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na opis produktu. Prawdziwy żółty ser składa się z wyłącznie mleka, kwasu mlekowego oraz soli.
Dodatki do wina białego
Trunki te uważane są za delikatniejsze w smaku, dlatego warto zestawić je z produktami miękkimi, na przykład porośniętymi pleśnią. Świetnym wyborem okaże się camembert, brie lub gorgonzola. Dla urozmaicenia deski z przekąskami można dołączyć lokalne produkty, na przykład bryndzę lub twaróg z koziego mleka. Jeśli smaki są zbyt łagodne, warto sięgnąć dodatkowo po oscypek lub mozzarellę z odrobiną suszonych pomidorów.
Zasady są po to, aby się do nich stosować... lub je łamać. Podczas degustacji trunku warto kierować się intuicją. Być może nowe połączenie smaków jest na wyciągnięcie ręki?