Wino i czekolada - jak łączyć? 29 sierpnia 2022
Zestawienie wina i czekolady wydaje się nieco dziwne? Nie bez przyczyny – zdaniem sommelierów to najtrudniejsze, ale
zarazem najbardziej wysublimowane połączenie smaków. Nie oznacza to jednak, że należy omijać taki związek szerokim
łukiem. Wręcz przeciwnie! To ciekawy sposób na to, aby odmienić charakter spotkania i zaproponować do trunku coś
innego niż klasyczne już sery, wędliny czy warzywa
Połączenie smaków, które intryguje
Na początek wyjaśnijmy, dlaczego smakowe zestawienie czekolady i wina przysparza kłopotów nawet znawcom tematu.
Wynika to z zawartości flawonoli (przeciwutleniaczy), które w obu produktach mają niemal identyczny charakter. To z kolei
doprowadza do tego, że zarówno wino, jak i czekolada, smakują dość specyficznie, pozostawiając na języku
kwaśno-gorzki posmak, co nie każdemu może przypaść do gustu.
Poza tym warto uświadomić sobie, że czekolada, podobnie jak wino, może pochodzić z różnych części świata. Wpływ na
ostateczny smak jednego i drugiego zależy więc od całego mnóstwa czynników, takich jak region występowania, warunki
atmosferyczne czy czas i charakter zbiorów.
Czas na degustację - popularne połączenia
Istnieją jednak odmiany wina, które dobrze komponują się z konkretnymi odmianami tej popularnej przekąski. Trzeba
wiedzieć tylko, co zestawić z czym, aby uzyskać intrygującą komplikację smaków:
1. Gorzka czekolada dobrze poczuje się w towarzystwie butelki, której zawartość zniweluje gorycz kakao. Warto w takim
przypadku sięgać po odmiany mniej wytrawne, a bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie owocowe, np. Cabernet
Sauvignon i Merlot.
2. Mleczna tabliczka jest znacznie delikatniejsza w smaku, a to oznacza, że łatwiej dopasować odpowiedni trunek. Aby
wydobyć z niej lekki śmietankowy posmak, warto sięgnąć po dojrzałe lub wzmacniane alkohole. Świetnym rozwiązaniem
okaże się Pinot Noir lub Porto.
3. Czekolada orzechowa należy do lubianych i chętnie wybieranych przekąsek, stanowi też dobrą alternatywę, gdy nie
wiemy, na którą tabliczkę się zdecydować: gorzką czy mleczną? Winem, który zaakcentuje smak deseru, będą jego lekkie
słodkie odmiany, np. Muscat, choć dobrze sprawi się tu również Riesling.