header
sizer

Wino i czekolada - jak łączyć? 29 sierpnia 2022

Zestawienie wina i czekolady wydaje się nieco dziwne? Nie bez przyczyny – zdaniem sommelierów to najtrudniejsze, ale

zarazem najbardziej wysublimowane połączenie smaków. Nie oznacza to jednak, że należy omijać taki związek szerokim

łukiem. Wręcz przeciwnie! To ciekawy sposób na to, aby odmienić charakter spotkania i zaproponować do trunku coś

innego niż klasyczne już sery, wędliny czy warzywa

Połączenie smaków, które intryguje

 

Na początek wyjaśnijmy, dlaczego smakowe zestawienie czekolady i wina przysparza kłopotów nawet znawcom tematu.

Wynika to z zawartości flawonoli (przeciwutleniaczy), które w obu produktach mają niemal identyczny charakter. To z kolei

doprowadza do tego, że zarówno wino, jak i czekolada, smakują dość specyficznie, pozostawiając na języku

kwaśno-gorzki posmak, co nie każdemu może przypaść do gustu.

 

Poza tym warto uświadomić sobie, że czekolada, podobnie jak wino, może pochodzić z różnych części świata. Wpływ na

ostateczny smak jednego i drugiego zależy więc od całego mnóstwa czynników, takich jak region występowania, warunki

atmosferyczne czy czas i charakter zbiorów.

 

 

Czas na degustację - popularne połączenia

 

Istnieją jednak odmiany wina, które dobrze komponują się z konkretnymi odmianami tej popularnej przekąski. Trzeba

wiedzieć tylko, co zestawić z czym, aby uzyskać intrygującą komplikację smaków:

 

1. Gorzka czekolada dobrze poczuje się w towarzystwie butelki, której zawartość zniweluje gorycz kakao. Warto w takim

przypadku sięgać po odmiany mniej wytrawne, a bardziej intensywne w smaku, zdecydowanie owocowe, np. Cabernet

Sauvignon i Merlot.

 

2. Mleczna tabliczka jest znacznie delikatniejsza w smaku, a to oznacza, że łatwiej dopasować odpowiedni trunek. Aby

wydobyć z niej lekki śmietankowy posmak, warto sięgnąć po dojrzałe lub wzmacniane alkohole. Świetnym rozwiązaniem

okaże się Pinot Noir lub Porto.

 

3. Czekolada orzechowa należy do lubianych i chętnie wybieranych przekąsek, stanowi też dobrą alternatywę, gdy nie

wiemy, na którą tabliczkę się zdecydować: gorzką czy mleczną? Winem, który zaakcentuje smak deseru, będą jego lekkie

słodkie odmiany, np. Muscat, choć dobrze sprawi się tu również Riesling.