Wszystko co musisz wiedzieć o Syrah 10 maja 2022
Syrah, Shiraz, Sirac – wiele imion tej samej, uwielbiającej słońce odmiany winorośli. Samo pochodzenie szczepu owiane jest wieloma legendami, a historia cofa się w niektórych na długo przed narodzinami Chrystusa.
Syrah - co to za wino?
Syrah jest to czerwona odmiana winorośli znana także pod inną nazwą Shiraz. Produkuje się z niej zarówno jednoodmianowe wina czerwone ale także używa się jej jako składnik wielu kupaży. Wina te są bogate w antyoksydanty i taniny. Światowy areał upraw sięga prawie 200 000 ha, a sam szczep uważany jest obok takich odmian jak pinot noir czy cabernet sauvignon za odmianę szlachetną.
Jak wymawiamy słowo Syrah?
Syrah wymawiamy sira. Wariant shiraz jest bardziej angielski i wymawiamy go sziraz.
Pochodzenie szczepu
Jak już wspomniałem na wstępie, pochodzenie szczepu było przez długi czas niejasne i obrosło w bardzo dużą liczbę legend.
Jedną z takich legend jest związek z antycznym perskim miastem Shiraz. To powiązanie szczególnie mocno powielane było w Australii, gdzie nazwa Shiraz jest powszechnie stosowana.
Drugą z teorii jest pochodzenie szczepu z Syrakuz (miasto na Sycylii), skąd miały ją sprowadzić legiony cesarza Probusa w 280 roku.
Jeszcze inny pogląd na sprawę rzuca teoria wysnuta z prac Pliniusza Starszego, który w swoim dziele Naturalis historiae opisuje szczep bardzo podobny do syrah. Miały to być grona o niemalże czarnej skórce, zwane Allobrogica. Chociaż i ta teoria jest wątpliwa, ponieważ opis pasuje równie dobrze do innego szczepu – durezy.
Kres tym wszystkim dywagacjom położyły badania DNA z 1998 roku, które ustaliły, że Syrah pochodzi z Doliny Rodanu, a jego rodzicami są szczepu Dureza i Mondeuse blanche, a jego pra-przodkami mają być szlachetne Pinot noir i Viognier.
Gdzie się uprawia syrah?
Spośród światowych 200 000 ha, największy areał upraw przypada Francji, Australii i Stanom Zjednoczonym.
• Francja
Około 70 000 ha skupione jest głównie w Dolinie Rodanu, a style produkowanych win różnią się od siebie w zależności od gleby czy nachylenia wzgórza, gdzie posadzone są winorośle.
Jedną z najbardziej znanych apelacji jest ta z wzgórz Hermitage. Legenda tego miejsca wspomina o rycerzu Gaspardzie de Sterimberg, który osiedlił się tam po powrocie z krucjaty. Człowiek ten prowadził tam życie pustelnika (z francuskiego hermit=pustelnik), a wzgórza wkrótce zostały obsadzone winoroślami, które do dzisiaj są tam obecne.
Wina z tej 135 hektarowej winnicy są znane na całym świecie i plasują się w czołówce win francuskich.
Ciekawostką jest, że to właśnie z tego miejsca rozprzestrzeniła się na Europę zaraza filoksery.
Poza tym syrah używa się przy produkcji kupaży takim jak np. Côtes du Rhône
czy arcysławne Châteauneuf-du-Pape.
• Australia
Drugim co do wielkości areałem upraw może pochwalić się Australia – ok. 50 000 ha.
Szczep syrah przybył tam w 1830 roku za sprawą Jamesa Busby i obecnie jest najbardziej popularną czerwoną odmianą winorośli.
Produkuje się z niej doskonałe czerwone wina wytrawne i półwytrawne, a najbardziej znaczące regiony to Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley czy Yarra Valley.
Warto też wspomnieć o Adelaide Hills skąd pochodzą nieco odmienne, ale bardzo ciekawe i świeże wina produkowane z Syrah.
W Australii Syrah łączy się również z Cabernet Sauvignon i tworzy tak zwane cabernet-shiraz.
• Stany Zjednoczone
Trzeci co do wielkości areał znajdziemy w Stanach Zjednoczonych. Syrah jest tu uprawiane od 1970 roku, a jego rozpropagowanie zawdzięczamy tak zwanym rhone-rangers.
Kolebką jest Kalifornia, ale obecnie szczep coraz większe uprawy zyskuje w stanach takich jak Waszyngton (Naches Heights AVA, Walla Walla AVA) czy Oregon.
Oprócz trzech wyżej wymienionych państw Syrah jest między innymi obecny w
Jak smakuje Syrah?
Smak Syrah jest mocno zależny od regionu. Charakterystycznym motywem win z tego szczepu jest dosyć duża kwasowość, taniczność i co najważniejsze: pieprzność. Cechy indywidualne dla poszczególnych regionów:
• Wina z Kalifornii, Południowej Australii, Hiszpanii czy RPA będą cechowały aromaty jeżyny, jagód, tytoniu (słodkiego) wanilii czy dżemu.
• Klasyki z Doliny Rodanu, stanu Waszyngton, Wiktorii (Australia) czy Chile to mocne akcenty śliwki, oliwek, pieprzu czy kakao.
Wina dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, nadają się do starzenia w beczkach i można je przechowywać po wyprodukowaniu nawet do 10 lat.
Do czego podawać Syrah?
Syrah doskonale sprawdzi się jako kompan czerwonych mięs, na przykład steków. W Australii bardzo często podaje się go przy okazji grillowania.
Nada się również do mięs pieczonych czy kaczki.
Gdzie kupić Syrah?
W ofercie naszego sklepu znajdziecie naprawdę dobre wina zarówno z australijskie Shiraz — Leonard Road Shiraz, o świeżym smaku konfitur malinowych, jak i wytworne włoskie Bacaro Syrah z nutami jagód, porzeczki i pieprzu.
Ode mnie to już wszystko, dziękuję Wam za poświęcony czas.
Standardowo zachęcam Was do próbowania i do następnego!