header
sizer

Sangiovese – włoska krew Jowisza 08 czerwca 2022

Sangiovese to bez wątpienia najważniejszy szczep Włoch. Jest to odmiana czerwonej winorośli, z której powstają niezwykle owocowe wina jednoodmianowe, jak i aromatyczne kupaże. Szczep głównie kojarzony z Toskanią, chociaż uprawia się go również w innych miejscach, zarówno we Włoszech, jak i na świecie.

 

Jak wymawiamy sangiovese?

 

Wymowa słowa sangiovese to sandżioweze. Według jednej z teorii nazwa ma pochodzić od łacińskich słów sanguis Jovis – krew Jowisza. Jowisz był rzymskim bogiem piorunów i nieba, kimś na miarę greckiego Zeusa. Było to bardzo ważne bóstwo dla Rzymian, którzy uważali go za źródło władzy na ziemi czy to imperialnej, czy też urzędniczej.

 

Krótka historia sangiovese

 

Chociaż pierwsza pisana wzmianka na temat sangiovese pochodzi z prac włoskiego agronoma Giovanvettorio Soderiniego (1590), to powszechnie uważa się, że szczep znany był już Rzymianom, a nawet Etruskom.

 

Soderini nazywał szczep sangiogneto i pisał o nim jako o dobrej odmianie do wytwarzania wina.

 

W 18 wieku włoski pisarz Cosimo Villafranchi w swojej pracy l’Oenologia Toscana wspomniał o sangiovese przy okazji opisywania szczepów potrzebnych do wytworzenia jednego z najsłynniejszych włoskich kupaży – Chianti. Warto tutaj wspomnieć, że wtedy sangiovese grało marginalną rolę przy produkcji tego wina.

 

W 19 wieku baron Bettino Ricasoli stworzył nową recepturę Chianti, w której sangiovese stało się głównym szczepem dominującym.

 

Rodzicami tego szczepu są ciliegiolo z toskańskim rodowodem i calabrese montenuovo z Kalabrii.

Jest też wiele mutacji, a dwa najpopularniejsze to sangiovese picollo i sangiovese grosso.

 

Gdzie uprawa się sangiovese?

 

Mimo że szczep raczej nie jest wybredny, jeśli chodzi o terroir, to najlepiej przyjmuje się na glebie wapiennej, na których zyskuje bardzo potężne owocowe aromaty. Sama winorośl potrzebuje dużo czasu i słońca do pełnego dojrzenia, chociaż dosyć wcześnie pączkuje.

 

Główne uprawy to oczywiście Włochy z ponad 100 000 ha areałem, z czego około 40 000 ha w samej Toskanii. Toskania to dom win takich jak wspomniane wcześniej  Chianti czy Brunello di Montalcino. Poza Toskanią sangiovese znajdziemy również w Umbrii, Kampanii czy Romanii.

 

Szczep uprawiany jest również we Francji, a konkretniej na Korsyce, gdzie znany jest jako nielluccio

 

Swoje uprawy ma również USA, głównie w Kalifornii i stanie Waszyngton.

 

Mniejsze uprawy znajdziemy też w między innymi Argentynie, Australii czy Hiszpanii.

 

Jak smakuje sangiovese?

 

Szczep sangiovese daje klasyczne czerwone wina, pełne aromatów czerwonych owoców. Są to wina mocno kwasowe, z taninami od średnich do wysokich.

 

W cieplejszych klimatach dominantą będą smaki jeżyn, śliwki czy malin.

 

W chłodniejszych poczujemy aromaty wiśni, czerwonej porzeczki czy pieczonego pomidora.

 

Wina produkowane z sangiovese mają również potencjał dojrzewania (niektóre nawet do 20 lat). Im wino starsze, tym bardziej owocowe aromaty będą zastępowane aromatami ziemnymi czy grzybów.

 

Do czego podawać sangiovese?

 

Jest to doskonałe wino do kuchni włoskiej, w szczególności do pomidorów w każdej postaci. Z powodzeniem podkreśli smak lasagne, cannelloni, pizzy czy spaghetti bolognese.

 

Gdzie kupic sangiovese?

 

W naszej ofercie znajdziecie nieszablonowe sangiovese z południa Włoch — Pasqua Sangiovese Puglia IGT. Dzięki dużej aktywności słońca wino z tego rejonu jest pełne dojrzałych owoców takich jak czereśnie, śliwka czy truskawka. Jeśli wolicie jednak klasyczne Chianti, to serdecznie polecam to od NittardiBelcanto Chianti Classico DOCG 2015. To niezwykłe wino kusi nie tylko aromatami, ale również przepiękną butelką.

 

Ode mnie to już wszystko na temat tego włoskiego klasyka.

Do następnego i dzięki za poświęcony czas!