header
sizer

Co trzeba wiedzieć o jakości gatunków wina? 07 sierpnia 2021

Jednym z podstawowych podziałów win jest podział ze względu na jakość wina. Z tego artykułu dowiesz się czym różni się co to są wina stołowe, wina regionalne oraz wina apelacyjne. 

 

Wino jest jednym z najbardziej popularnych trunków, który wybierane jest przy okazji różnych wydarzeń. Często gości na naszych stołach podczas celebrowania ważnych okazji, spotkań z rodziną i przyjaciółmi lub podczas kolacji z partnerem. Wino to skomplikowany alkohol - wymaga odpowiedniego doboru oraz przechowywania. Dzięki swojej niezwykłej popularności zyskało wiele odmian. Najczęściej wskazywaną różnicą między poszczególnymi butelkami jest barwa wina oraz jego smak. Dzisiaj skupimy się na różnicy, która nie jest wskazywania tak często jak wcześniej wymienione cechy. Czym różnią się wina ze względu na klasyfikację jakościową? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule. Zachęcam do krótkiej lektury, która pozwoli odpowiedzieć na pytanie czym różni się wino stołowe od regionalnego czy apelacyjnego. 

 

Wina stołowe

 

Wytyczne Unii Europejskiej, które stosowane są w Polsce, stanowią, że wszystkie produkowane wina muszą należeć do jednej z dwóch kategorii: wino stołowe lub wino wyższej jakości produkowane w określonych regionach. Wina stołowe mają najmniejsze wymagania względem producenta. Winiarnia w której powstaje wino ma obowiązek umieścić na opakowaniu wina trzy informacje. Dwie pierwsze to kraj pochodzenia i zawartość alkoholu w winie. Trzecim ważnym elementem jest konieczność umieszczenia na etykiecie wina informacji "wino stołowe".

 

Wina stołowe to wina proste o podstawowym smaku. Przy ich produkcji nie ma znaczenia z jakiego szczepu winogron powstały. Wina stołowe są winami najtańszymi, które najczęściej spożywa się na co dzień. Wśród win stołowych można wyróżnić zarówno wina niesmaczne, jak i te smaczniejsze. Ważne jest aby tak jak w wyborze innych rodzajów wina zdać się na opinie specjalisty. Na www.winespot.pl znajdziecie wyselekcjonowane wina o najlepszym smaku. 

 

Wina regionalne

 

Cenniejszymi winami od win stołowych są wina regionalne. Są to trunki pochodzące z danego regionu. Na etykiecie wina regionalnego konieczne jest umieszczenie regionu, z którego pochodzą owoce oraz regionu gdzie znajduje się winnica. Wina regionalne są zdecydowanie lepszej jakości niż wina stołowe. Aby wino zostało uznane za regionalne, winnica producenta musi znajdować się w obrębie konkretnego obszaru. 

 

Wina apelacyjne

 

Wina apelacyjne, zwane inaczej jakościowymi, to wina, które spełniają szczegółowo określone normy zawarte w prawie winiarskim danego kraju oraz regionu. Normy te dotyczą między innymi sposobu uprawy winorośli, miejsca upraw, wyboru konkretnych odmian, nasadzeń oraz sposobu winifikacji. Warto zapamiętać, jakie oznaczenia na butelce wina pochodzącej z danego kraju gwarantują, że sięgamy po najwyższej jakości wino. W kolejnych krajach są to:

 

- Francja - AOC (Appellation d’origine contrôlée)

- Niemcy - QmP (Qualitätswein mit Prädikat)

- Włochy - DOC (Denominazione di origine controllata) / D.O.C.G. (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita)

- Portugalia - DOC (Denominaçao de Origem Controlada) 

- Hiszpania - DO (Denominacion de Origen) / DOCa (Denominacion de Origen Calificada) / DO PAGO (Denorminacion de Origen de Pago)

 

  • sizer
    Emile Beyer
    Riesling Grand Cru Eichberg 2016
    białe, wytrawne, Francja, Alzacja
    159,00 zł
  • sizer
    Pasqua
    Chardonnay IGT Sicilia 2018
    białe, wytrawne, Włochy, Sicilia IGT
    33,00 zł
  • sizer
    Udo Knodt-Trossen
    Riesling Sekt brut 2016
    białe,musujące, wytrawne, Niemcy, Mosel
    59,00 zł