header
sizer

Gewürztraminer -Alzackie wino z niemieckim rodowodem 08 maja 2022

Gewürztraminer – co to za szczep?

 

Gewürztraminer to biała odmiana winorośli o ciekawej czerwono-różowej skórce i charakterystycznej woni. Produkuje się z niej wina wytrawne i półwytrawne, a także słodkie deserowe. Można spotkać się ze stwierdzeniem, że gewürztraminer jest dorosłym muskatem.

 

Szczep gewürztraminer jest dosyć trudny w uprawie i daje stosunkowo małe plony. Woli zdecydowanie zimniejsze klimaty i chociaż szczep ten mógłby kojarzyć nam się głównie z Niemcami, to najlepsze wina z tej odmiany pochodzą z francuskiej Alzacji.

 

 

Gewürztraminer – jak czytać?

 

To dosyć trudne niemieckie słowo wymawiamy: gewurctramina

Samo słowo Gewürz znaczy przyprawy lub korzenie.

Traminer to po prostu nazwa szczepu.

 

 

Gewürztraminer – historia i pochodzenie

 

Ostatnie badania DNA wskazują starożytny szczep savignin rose jako jednego z przodków gewürztraminera. Miejscem skąd prawdopodobnie pochodzi, jest miejscowość Tramin w Południowym Tyrolu na obszarze Włoch. To urokliwe, górzyste miejsce jest zamieszkane zarówno przez Włochów, jak i Austriaków.

 

Pierwsze pisane wzmianki na temat tego szczepu pojawiają się w 1827 roku na terenie Niemiec.

 

Ciekawostką jest, że najstarszą istniejącą winnicą gdzie uprawia się gewürztraminera, jest Pfalz właśnie w Niemczech.

 

 

Gdzie uprawia się Gewürztraminera?

 

Gewürztraminer jako szczep woli chłodniejsze klimaty – w tych ciepłych dosyć szybko przejrzewa i traci swój aromat. Jest też bardzo podatny na choroby i jak już wspomniałem dosyć trudny w uprawie. Jego wydajność z jednego hektara jest też raczej niewielka.

 

Większość win z tej odmiany należy spożywać w ciągu paru pierwszych lat od wyprodukowania. Tylko najszlachetniejsze, słodkie wina nadają się do starzenia – wtedy mogą być przechowywane nawet do 10 lat.

 

Światowy areał upraw jest stosunkowo niewielki – około 15 000 ha, a najwięcej sadzi się go obecnie we francuskiej Alzacji (ok 3000 ha).

 

Produkuje się tam wina od wytrawnego do słodkiego. Słodkie wina deserowe dzieli się na dwa rodzaje:

 

Vendages tardives – wina z gron z późnego zbioru

 

Selection de grains nobles – wina do stworzenia używa się gron ze szlachetną pleśnią.

 

Poza Francją gewürztraminer uprawiany jest również między innymi we Włoszech w Górnej Adydze (Alto Adise, DOC Trentino), Mołdawii, Niemczech czy na Węgrzech.

 

Bardzo dobre wina pochodzą również z Nowej Zelandii, której klimat jest wprost idealny do uprawy tego szczepu.

 

 

Jak smakuje Gewürztraminer?

 

Wina z tej odmiany są bardzo aromatyczne i trudno pomylić je z jakimś innym winem.

Pierwsze skrzypce grają tutaj aromaty liczi, marakui i płatków róż.

 

Obrazu dopełniają mocne korzenne aromaty w połączeniu ze słodyczą miodu i marcepanu.

 

Smak jest bardzo złożony i dominuje w nim słodycz kosztem niskiej kwasowości.

 

 

Do czego podawać Gewürztraminera?

 

Gewürztraminer doskonale sprawdzi się do kuchni azjatyckiej. Dania takie jak dim sum, jiaozi czy bardziej pikantne dania kuchni indyjskiej. Sprawdzą się także do mocnych serów.

 

Słodsze odmiany będą doskonałym uzupełnieniem deserów.

 

 

Gdzie kupić Gewürztraminera?

 

Wino białe z tej odmiany jest dostępne w naszym sklepie internetowym. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z tym szczepem, to dobrym wyborem będzie Emile Beyer Gewurztraminer Tradition.

Jeśli jednak szukacie czegoś subtelniejszego, to zachęcam do spróbowania najprawdziwszego Grand Cru z Alzacji — Emile Beyer Gewurztraminer Grand Cru Pfersigberg 2012.

 

 

To ode mnie już wszystko na temat tej szlachetnej odmiany. Jeśli mieliście do czynienia z muskatem, to logicznym i potrzebnym krokiem jest spróbowanie właśnie gewürztraminera, do czego Was serdecznie zachęcam. Do następnego!