header
sizer

Które wino ma najwięcej polifenoli? Wpływ wina na zdrowie 29 sierpnia 2021

Z czego składa się wino? Co powoduje, że może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie? Przeczytacie o tym w poniższym artykule.

 

Wino to trunek, który charakteryzuje się doskonałym smakiem oraz pozytywnym wpływem na zdrowie. Od około 2 tysięcy lat wino jest środkiem leczniczym, oczywiście, jeśli jest spożywane w odpowiednich ilościach. Z czego składa się wino? Co powoduje, że może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie? Przeczytacie o tym w poniższym artykule.

 

Z czego składa się wino?

 

Wino składa się w około 80 procentach z wody. Dodatkowymi składnikami wina są między innymi alkohol, cukier, kwasy, substancje aromatyczne oraz mikroodżywki. Kwasy zawarte w winie są łatwo wyczuwalne - pochodzą one z winogron i rozróżniamy ich kilkanaście rodzajów. W skład wina wchodzą również polifenole. Są to związki chemiczne, które wpływają na budowę i kolor wina. Jeśli mówimy o składnikach wina warto wspomnieć również o taninach, które są naturalnym składnikiem dobrego wina. Pochodzą między innymi ze skórek, pestek oraz szypułek winogron.

 

  • sizer
    Emile Beyer
    Crémant Brut
    białe, wytrawne, Francja, Alzacja
    65,00 zł
  • sizer
    Nittardi
    Belcanto Chianti Classico DOCG 2015
    czerwone, wytrawne, Włochy, Chianti Classico
    89,00 zł
  • sizer
    Pasqua
    Valpolicella Ripasso DOC Superiore 2016
    czerwone, wytrawne, Włochy, Veneto
    69,00 zł
  • sizer
    Udo Knodt-Trossen
    Riesling Sekt brut 2016
    białe,musujące, wytrawne, Niemcy, Mosel
    59,00 zł
  • sizer
    Messer del Fauno
    Pinot Grigio IGT Terre Siciliane 2020
    białe,wytrawne, Włochy, Sycylia
    39,99 zł
  • sizer
    Yeya
    Moscatel - Chardonnay 2019
    białe, wytrawne, Hiszpania, Jumilla
    64,99 zł

 

Czym są polifenole?

 

Polifenole to związki, które można znaleźć głównie w skórce czerwonych winogron, a także w orzeszkach ziemnych, malinach oraz granacie. Na świecie znanych jest obecnie ponad 4 tysięcy różnych gatunków polifenoli. Wysokie stężenie tego związku znajduje się w czerwonym winie. Za zdrowotne działanie wina odpowiedzialny jest proces wzajemnego oddziaływania alkoholu i fenoli.

 

Pozytywny wpływ wina na organizm

 

Wino ma dobry wpływ na poziom cholesterolu we krwi - podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża poziom złego. Wino działa relaksująco i poszerza naczynia krwionośne. Działa jako przeciwutleniacz, obniża ryzyko zatorów oraz zawału serca. Resweratrol, który jest rodzajem polifenoli, ma znaczący wpływ na organizm człowieka. Chroni przed chorobami układu krążenia, działania przeciwko chorobom nowotworowym oraz zapaleniom. Ten rodzaj polifenolu wpływa na metabolizm oraz na spowolnienie procesu starzenia.

 

Kieliszek białego lub czerwonego wina to dobry dodatek do różnych potraw. Trunek ten jest idealny podczas celebrowania ważnych okazji, a jednocześnie ma pozytywny wpływ na organizm. Spożywanie wina w niewielkich ilościach potrafi zdziałać wiele dobrego. Po wybór idealnego wina zapraszam do sklepu online - www.winespot.pl