header
sizer

Malbec – czarne wino z Cahors 20 marca 2022

Malbec to wino czerwone, kiedyś niezwykle cenione, by później niemal zupełnie popaść w zapomnienie. Obecnie odradza się dzięki wysiłkom argentyńskich winiarzy. Jakie są najważniejsze informacje na temat tego wina? Jak nazywali je Starożytni Rzymianie? Komu ten szczep zawdzięcza swoją karierę na ziemiach Argentyny? Zapraszam do lektury.

 

1. Jakie to wino?

 

Jak już wspomniałem wyżej, Malbec to wino czerwone powstające ze szczepu winogron o tej samej nazwie. Jest obecnie uprawiany głównie w Argentynie i Francji, a światowy areał, na którym jest uprawiany, wynosi około 110 000 ha.

 

 

2. Jak się wymawia słowo Malbec?

 

Wymowa nazwy tego szczepu na szczęście nie jest trudna. Malbec wymawiamy po prostu Malbek.

Poza tą nazwą możemy też spotkać nazwy Cot (kot) i Auxerrois (oserła).

 

 

3. Co znaczy słowo Malbec?

 

Jest wiele teorii, skąd pochodzi ta nazwa. Jeśli przetłumaczymy ją z języka francuskiego, otrzymamy złą gębę lub brzydki oddech (mal – zły, bec -gęba).

 

Inna teoria głosi, że Malbec było nazwiskiem węgierskiego osadnika, który rozpropagował szczep na terenie Francji.

Szczep był znany również Starożytnym Rzymianom, którzy nazywali go czarnym winem z Cahors.

 

4. Skąd pochodzi Malbec?

 

Kolebką tego szczepu jest francuskie Cahors, gdzie jest uprawiane do dzisiaj. Do 1956 roku był również uprawiany w Bordeaux, ale wielki mróz, jaki wtedy nawiedził te tereny, zniszczył większość upraw. Od tego czasu Cot powoli tracił na znaczeniu i odchodził w zapomnienie.

 

5. Gdzie obecnie się go uprawia?

 

Około 70% światowych upraw tego szczepu znajduje się w Argentynie, z okolic Mendozy. Często uprawia się go na dużych wysokościach, w subregionach Uco Valey czy Lujan de Cujo. Do kraju sprowadził go francuski botanik Michel Pouget na prośbę Domingo Sermiento – ówczesnego gubernatora prowincji, a późniejszego prezydenta Argentyny.

 

Poza Argentyną uprawiany jest we wymienionym już Cahors, a także w Chile, Południowej Afryce czy Nowej Zelandii.

 

Jest to szczep bardzo wrażliwy na niskie temperatury, potrzebuje też do dużo słońca. Najlepiej uprawia się go na ciemnych glebach.

 

 

6. Jak smakuje Malbec?

 

Wino z tego szczepu jest znane przede wszystkim ze swojej atramentowej, niemal czarnej barwy. W chłodniejszym klimacie jak w południowo – zachodniej Francji, wino będzie bardzo taniczne, z aromatami śliwki, czerwonej i czarnej porzeczki. Charakteryzował się będzie ziemistością i nutami lukrecji czy dymu.

 

Argentyński klimat to bardziej owocowe nuty – jagody czy śliwka węgierka. Dzięki uprawom na większych wysokościach wino otrzymuje głęboką, ciemną brawę z fioletowymi refleksami. Poza owocowymi aromatami znajdziemy tu też wanilię, tytoń i nuty kwiatowo-ziołowe.

 

 

7. Malbec - do czego podawać?

 

Doskonałym pomysłem będzie podanie tego wina do potraw mięsnych. Będzie godnym kompanem steków wołowych, dziczyzny, ale także drobiu, np. indyka.

 

  • sizer
    Wino Finca El Origen Malbec Mendoza
    czerwone, wytrawne, Argentyna, Mendoza
    49,99 zł

 

8. Jakiego Malbeca warto kupić?

 

Z całego serca polecam spróbować Malbeca z Argentyny. Tamtejsi winiarze doszli już niemal do perfekcji w tworzeniu wina z tego szczepu. W naszym sklepie znajdziecie przedstawiciela prosto z MendozyFinca El Origen Malbec Mendoza. To wino z jednej z najbardziej prestiżowych winiarni w tym regionie. Z pewnością pozwoli Wam dokładnie poznać argentyński styl Malbeca.

 

To już wszystko ode mnie na temat tego szczepu. Zachęcam Was do próbowania i smakowania nie tylko Malbeca, ale i innych szczepów. Bogactwo winnego świata kryje wiele niespodzianek, a nasza oferta z pewnością pomoże Wam poznać, chociaż część z nich. Trzymajcie się!