

Co wyróżnia australijskie wina? 10 marca 2023
Kontynent jako ostatni odkryty przez Europejczyków zachwycający unikalną fauną i florą oraz różnorodnym klimatem – chodzi oczywiście o Australię. Terra Australis to łaciński termin oznaczający „ziemię południową”.
Co wyróżnia australijskie wina?
Kontynent jako ostatni odkryty przez Europejczyków zachwycający unikalną fauną i florą oraz różnorodnym klimatem – chodzi oczywiście o Australię. Terra Australis to łaciński termin oznaczający „ziemię południową”. To teren ubogi w wodę i mało urozmaicony pod względem ukształtowania powierzchni – 47% pokrywa półpustynna roślinność. Kraj ten słynie przede wszystkim z pogłowia bydła mlecznego i owiec oraz produkcji wełny. Jego dużym atutem jest również zasobność w rozmaite surowce mineralne – ich udział sięga 60% całego eksportu. Związek Australijski uważa się za jedno z państw bogatej Północy. Warto też przyjrzeć mu się pod kątem winiarstwa, gdyż zróżnicowane warunki klimatyczne sprawiają, że właśnie stamtąd pochodzą znakomite i wyjątkowe wina cenione na całym świecie.
Historia winiarstwa w Australii
Obecnie Australia jest ósmym producentem wina na świecie, a tamtejsze winnice zajmują powierzchnię ponad 160 tysięcy hektarów. Pierwsze sadzonki winorośli trafiły do Australii w 1788 roku. Od tamtego czasu zaczął się tam intensywny rozwój winiarstwa, któremu sprzyjał napływ imigrantów wnoszących własne tradycje, m.in. zwyczaj picia wina do posiłków. Od połowy ubiegłego wieku włoscy przybysze zaczęli wprowadzać do winnic swoje szczepy, Nebbiolo i Arneis, a do 2000 roku znajdowało się tam już 70 włoskich odmian winogron. Równie często można tam spotkać winorośle z Półwyspu Apenińskiego: Tempranillo i Touriga Nacional. Z kolei na Tasmanii tworzy się wyśmienite wina z austriackiego szczepu Grüner Veltliner. Zestawienie to dopełnią trunki z greckiego Assyrtico oraz gruzińskie Saperavi. Warto też podkreślić, że w Australii nie funkcjonuje pojęcie apelacji w europejskim zamyśle, czyli wyznaczonego obszaru, na którym uprawia się winorośl danego rodzaju. Wino jest oznaczone nazwą pochodzenia – Geographical Indication (GI). Stawia się tam raczej na nienormatywny system oparty na plątaninie nazw własnych i obszarów administracyjnych. Mieszkańcy większą wagę przywiązują do nazwiska wytwórcy i renomy danego wina.
Regiony winiarskie w Australii
Obszary, na których znajdują się uprawy winorośli, są zlokalizowane głównie w południowo-wschodniej części kraju oraz w mniejszym stopniu na południowo-zachodnim krańcu. Jest to zależne przede wszystkim od przystępniejszego klimatu i większej dostępności wody niż np. w centrum kontynentu. Pod względem pogody niektóre miejsca w Australii można porównać do krajów Morza Śródziemnego lub francuskiego wybrzeża. Należą do nich ciepłe południowe obszary słynące z produkcji win półsłodkich i słodkich, z kolei północne tereny skupiają się na wytrawnych trunkach. Australijskie wina powstają w większości w masowych zakładach produkcyjnych i z nich są eksportowane na cały świat. Większość upraw winorośli jest zlokalizowana w południowo-wschodniej części kraju z uwagi na duże możliwości nawadniania. Istotnym punktem na winiarskiej mapie jest miasto Adelajda, a do najważniejszych obszarów zalicza się Barossa, Lower Murray, Riverland, Flerieu, Limestone Coast, Mount Lofty i Far North.
Najbardziej znane szczepy win australijskich
Do najpopulaniejszych odmian winorośli z Australii należą Shiraz i Chardonnay. Z tego drugiego powstają głównie wyśmienite wina australijskie białe. Uprawia się tam również szczep Mouverdre, Cabernet Sauvignon, Viognier, Grenache, Riesling czy Semillon. Charakterystyczną cechą tamtejszych trunków jest użycie metalowych zakrętek zamiast korków. Uważa się, że dzięki temu producent może lepiej kontrolować proces starzenia się tego alkoholu. Tamtejsze wina wyróżnia również różnorodny charakter, który uzyskują dzięki dodatkom – owocom i przyprawom. Warto podkreślić, że wiele nagród na międzynarodowych konkursach zdobywało wino Shiraz. Australijskie wyroby z tego szczepu cechuje bogaty owocowy aromat czereśni i jagód z nutami wanilii. Idealnie komponuje się z czerwonymi mięsami i pieczeniami. Australijczycy są znani także z tworzenia wybornych kupaży, czyli win skomponowanych z tej samej odmiany winogron, ale pochodzących z różnych winnic, innych działek czy z różnych roczników. Co więcej, butelki szlachetnego trunku z tego kontynentu są dostępne w przystępnych cenach, najczęściej niższych od tych ze Starego Kontynentu, dlatego warto je wypróbować.