header
sizer

Jak prawidłowo przechowywać zamknięte oraz otwarte wino w domu? 17 września 2021

Kilka dobrych zasad dzięki, kórym Twoje wino nie straci walorów smakowych. Zapoznaj sie z nimi aby w pełni cieszyć się każdym kieliszkiem wina.

Wina bogate w liczne aromaty wymagają odpowiedniego przechowywania. W dojrzałym winie jesteśmy w stanie docenić najmniejsze niuanse smakowe. Aby móc poznać smak i delektować się odpowiednim aromatem wina należy zadbać o właściwe warunki przechowywania, które zapewnią, że wino się zepsuje i zachowa odpowiednie właściwości. Jakie są zasady odpowiedniego przechowywania wina w warunkach domowych? Czym różni się przechowywanie wina fabrycznie zamkniętego, a jak należy przechowywać wino wcześniej otwarte? Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem!

 

Jak przechowywać fabrycznie zamknięte wino?

 

Zadbaj o leżakowanie

 

Butelka wina powinna być przechowywania poziomo. Termin "leżakowanie" nie jest tutaj przypadkowy, a odpowiednia pozycja wina podczas przechowywania jest ważna, szczególnie w winach zamkniętych korkiem. Wino powinno mieć z nim cały czas kontakt, aby zapobiec wyschnięciu i rozszczelnieniu zamknięcia. Zasada ta dotyczy win, które są fabrycznie zamknięte i nie zostały wcześniej otwarte.

 

Wino nie lubi światła

 

Ważne, aby podczas przechowywania wina zwrócić uwagę na światło, które błyskawicznie psuje wino. Ważne jest, aby nie otwarte wina przechowywać w piwnicy, zamykanej szafce, barku czy zacienionym miejscu. Promienie UV przyspieszają proces dojrzewania wina, co źle wpływa na zmiany smakowe i zapachowe. 

 

Wino i odpowiednia wilgotność powietrza

 

Wilgotność powietrza to kolejny ważny element odpowiedniego przechowywania wina. Idealna wilgotność powietrza do przechowywania tego trunku mieści się w granicach 65 - 80%. Zbyt wysoka wilgotność wpływa na niekorzystny smak wina. Zbyt niska powoduje kurczenie się korka w butelce, co może skutkować przedostaniem się do wnętrza trunku powietrza. W domu należy unikać przechowywania wina w kuchni, gdzie podczas gotowania jest dosyć gorąco i wilgotno, co nie sprzyja odpowiednim warunkom przechowywania wina. 

 

Zadbaj o odpowiednią temperaturę

 

Odpowiednie temperatura przechowywania wina zależna jest od jego rodzaju. Ogólnie rekomenduje się, aby nie przekraczać granicy 21 stopni Celsjusza. Ciepło powyżej 28 stopni zabija smak i aromat wina. Temperatury przechowywania wina są różne dla różnych rodzajów tego trunku. Warto się z nimi zapoznać. 

 

I ostatnia zasada na temat wina zamkniętego - nie zwlekaj z jego otwarciem :) Zasada "Im starsze, tym lepsze" dotyczy tylko nielicznych gatunków. Informacje jak długo można przechowywać wina, widnieją na etykiecie. Nie należy przekraczać daty wskazanej na butelce wina. 

 

Jak przechowywać otwarte wino?

 

W przypadku wina, które zostało już otwarte, należy uzupełnić powyższe rady o kilka istotnych zasad. 

 

Szczelne zamknięcie butelki jest bardzo ważne

 

Tak jak wspomnieliśmy wyżej - wrogiem wina jest tlen. Podczas zbyt dużego napowietrzenia wino traci swoje walory smakowe i zmienia się w cierpki napój o wyczuwalnym aromacie octu. Ważne jest, aby otwarte wino bardzo dokładnie zamknąć. W przypadku wina z nakrętką sprawa jest dużo prostsza niż w przypadku wina zamykanego na korek. W przypadku korka ważne jest, aby nie uszkodzić go podczas otwierania wina. Korek może przydać się do ponownego zamknięcia. W przypadku częstego zamykania otwartego wina warto zapatrzyć się w specjalną pompkę, która umożliwi dokładnie zamknąć butelką. Pompka próżniowa usuwa powietrze z otwartej butelki i zabezpieczy przed wnikaniem tlenu do środka. Możemy również przelać wino do mniejszej butelki. Przelanie wina do mniejszego opakowania pozwoli na zmniejszenie kontaktu wina z tlenem.

 

Tutaj nie leżakujemy

 

W przypadku wina otwartego butelkę stawiamy pionowo, nie poziomo tak jak w przypadku wina zamkniętego fabrycznie. Mocne pochylenie butelki zwiększa powierzchnię styku wina z tlenem. Otwarte i zabezpieczone wino należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura chroni wino przed niekorzystnymi zmianami i pozwala na zachowanie smaku.

 

Otwarte wino przechowuj maksymalnie tydzień

 

Przy zachowaniu wszystkich powyższych zasad maksymalny czas przechowywania otwartego wina to 7 dni. Otwarte wino bardzo łatwo traci swoje walory smakowe, dlatego należy je jak najszybciej wykorzystać. Wino można wykorzystać nie tylko do picia :) Ten trunek doskonale sprawdzi się do gotowania. Wino podkreśla smak potraw i wydobywa z nich niebywały aromat. 

 

 

Aby delektować się wyśmienitym smakiem wina, należy zadbać o jego przechowywanie. Zastosowanie kilku prostych wskazówek pozwoli cieszyć się znakomitym smakiem, zapachem oraz aromatem. Masz jakieś pytania? Skontaktuj się poprzez mail: biuro@winespot.pl lub telefon: 693 357 682. Zapraszamy do kontaktu!