header
sizer

Mołdawia – maleńki kraj ogromnych winnic 28 listopada 2022

Mołdawia to kierunek zarazem oczywisty, jeśli chodzi o wino, a zarazem mało wciąż znany i nieco niedoceniany. Oczywisty, ponieważ na niezwykle żyznych terenach tego kraju wino było obecne już w 3000 r. p.n.e., a niedoceniany, ponieważ świadomość konsumentów nadal jest niska – chociaż wina z tego kraju są bardzo wysokiej jakości i zdobywają wiele nagród.

Mołdawia – geografia i klimat

 

Mołdawia leży na wschodzie Europy, na terenach historycznej krainy Besarabii. Jej całkowita powierzchnia to 33 843 km2 , a zamieszkuje ją niespełna 3553100 mln ludzi. Większość terenów to wyżyny poprzecinane dolinami rzecznymi i wąwozami, a klimat jest tam umiarkowany kontynentalny – z długim gorącym latem i łagodną zimą. To, co jest największym skarbem tego maleńkiego kraju to żyzne gleby. Czarnoziem pokrywa tam 80% całkowitej powierzchni kraju!

 

 

Mołdawia – kraj winem płynący

 

Winiarstwo jest związane z tymi terenami od dalekich czasów – swój ślad zostawili tutaj między innymi Starożytni Grecy i Rzymianie, a później w czasach średniowiecza jego dalszy rozwój można przypisać Stefanowi Wielkiemu – najwybitniejszemu władcy Mołdawii tamtego okresu. Wzniósł on winiarstwo tego kraju na zupełnie inny poziom, inwestując, sprowadzając mistrzów, by doglądali upraw, co odniosło ogromny sukces – wina mołdawskie wkrótce były znane w całej Europie Wschodniej i Centralnej i trafiały na stoły najznakomitszych person. Sam Stefan według podań miał uwielbiać raczenie się winem, co często czynił przed bitwami, które w większości wygrywał.

 

Nieco później w XIX w. Mołdawia została częścią Imperium Rosyjskiego. Ten czas to okres dużych inwestycji w mołdawskie winnice poczynionych przez carskie władze. Tereny Besarabii stały się głównym producentem wina, zaopatrującym całe Cesarstwo. Sadzono dużo szlachetnych odmian sprowadzanych z Francji, zastępując nimi odmiany autochtoniczne.

W czasach ZSRR Mołdawia ponownie stała się głównym producentem wina, dostarczając je do każdego zakątka związku. Po upadku komunizmu winiarstwo podupadło i skrzętnie się odradza, produkując co raz to lepsze jakościowo wina.

 

 

Mołdawia – regiony winiarskie

 

W Mołdawii znajdziemy cztery regiony winiarskie – Codru – region centralny nieopodal Kiszyniowa, Stefan Voda – na południowym Zachodnie, Balti na północnym zachodzie i Valul lui Traian na południu. Głównie uprawia się tutaj odmiany międzynarodowe, ale w niektórych miejscach znajdziemy doskonałe odmiany lokalne ze szczepów feteasca alba czy rara neagra.

 

 

  • sizer
    Wino Château Vartely
    Cabernet Sauvignon Semi-Sweet
    czerwone, półsłodkie, Mołdawia, Codru
    29,50 zł
  • sizer
    Wino Château Vartely
    Merlot Semi-Sweet
    czerwone, półsłodkie, Mołdawia, Codru
    29,50 zł
  • sizer
    Wino Château Vartely
    Pinot Noir Semi-Sweet
    czerwone, półsłodkie, Mołdawia, Codru
    29,50 zł
  • sizer
    Wino Château Vartely
    Chardonnay Semi-Sweet
    białe, półsłodkie, Mołdawia, Codru
    29,50 zł

 

Milesti Mici – mołdawska winnica z Księgi Guinessa

 

Pomimo że Mołdawia to malutki kraj, to skrywa w sobie bardzo wiele ciekawych miejsc. Jednym z takich miejsc jest winnica znajdująca się w małej miejscowości Milestii Mici. Co w niej ciekawego? Pod jej podłogą rozciągają się liczące 200 km tunele, pełne butelek wina – w sumie ponad 2 miliony!!

 

Podobnym miejscem jest winnica Cricovajej tunele mają łączną długość 120 km, które położone są 100 m pod ziemią.

 

I na tym pragnę zakończyć naszą krótką wyprawę, zapraszam Was do próbowania mołdawskich win!