

Rkatsiteli – prastary szczep gruzji 22 lipca 2022
Historia Rkatsiteli jest niemal tak długa, jak historia wytwarzania wina przez człowieka,a nawet z nią bezpośrednio związana. Chociaż szczep nie jest uprawiany w najważniejszych winiarskich regionach francuskich czy włoskich, to pozostaje dosyć popularny, a na pewno jest niezwykle ważnym szczepem w Gruzji, Mołdawii czy Armenii. Zapraszam do krótkiej lektury na temat tego prastarego szczepu.
Rkatsiteli – co to za szczep?
Rkatsiteli to szczep, którego historia sięga już 3000 roku p.n.e. Jego kolebką jest region Zakaukazia, a konkretniej obszar dzisiejszej Gruzji. Jest to biała odmiana winorośli, z której produkuje się wina od wytrawnych po słodkie. Rkatsiteli świętowało swoje największe triumfy w czasach Związku Radzieckiego, w którym odpowiadało za 18% produkcji wina.
Jak wymawiamy rkatsiteli?
Rkatsiteli wymawiamy tak, jak piszemy, pamiętając, że r na początku jest bardzo miękkie, niemal niesłyszalne. Często można odnieść wrażenie, że słyszy się po prostu katsiteli.
Sama nazwa znaczy czerwona łodyga i odnosi się do czerwonej barwy pnączy winorośli.
Skąd pochodzi rkatsiteli?
Rkatsiteli jest szczepem odpornym na choroby i wytrzymałym, jeśli chodzi o niskie temperatury. Najlepiej przyjmuje się na glebach gliniastych.
W czasach Związku Radzieckiego rkatsiteli był drugim najczęściej uprawianym szczepem białym i trzecim, jeśli chodzi o uprawy winorośli w ogóle.
Obecnie największy areał upraw oczywiście należy do Gruzji, gdzie jest głównym białym szczepem. Sercem upraw jest region Kachetii, skąd notabene szczep pochodzi.
Oprócz tego szczep popularny jest na Ukrainie, w Kazachstanie, w Mołdawii czy Armenii.
Mniejsze uprawy możemy znaleźć też w USA w Finger Lakes, gdzie w 1950 roku uprawy rozpoczął dr Konstantin Frank, a także w Australii czy Chinach (gdzie szczep nazywany jest Baiyu).
Jak smakuje rkatsiteli?
Podstawową własnością, z jakiej znany jest rkatsiteli, jest jego wysoka kwasowość, a nuty i aromaty będą różnić się ze względu na styl, w jakim stworzono wino.
Wytrawniejsze odmiany pełne będą zielonych jabłek, brzoskwiń, limonek czy mirabelek. Te słodsze posiadają nuty miodu, owoców tropikalnych czy moreli.
Do czego podawać rkatsiteli?
Najlepszym wyborem będą oczywiście dania kuchni gruzińskiej czy armeńskiej – chinkali, chaczapuri, kubdari, lawasz czy dorma.
Poza tym parowanie jedzenia znowu zależy tutaj od stylu wina. Wytrawniejsze wina doskonale sprawdzą się jako dodatek do drobiu, owoców morza, a także do dań pikantnych. Słodsze stworzą dobrą parę z daniami kuchni azjatyckiej- tajskiej czy indyjskiej.
Gdzie kupić rkatsiteli?
Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali wina z tej odmiany, polecam niedrogie i bardzo aromatyczne wino prosto z Gruzji — Sapatio Sachino White Semi Dry. Jest to wino z kolebki tego szczepu – Kachetii. Ma wszystko, czego oczekujemy od prawdziwego rkatsiteli – aromaty jabłek, pigwy, brzoskwini z nutami pieprznymi i ziołowymi. Nieco bardziej wytrawną propozycją będzie Georgian Valleys Sachino White o aromatach jasnych owoców i przyjemnych kwiatowych nutach.
Ode mnie to już wszystko, dziękuję za poświęcony czas i standardowo zachęcam do próbowania!