

Wszystko co musisz wiedzieć na temat różowego wina! 24 września 2021
Różowe wina są coraz bardziej popularne i coraz chętniej po nie sięgamy. Poznaj podstawowe informacje dotyczące tych win.
Różowe wino to znany rodzaj wina w Polsce. Często spotkamy je pod innymi nazwami - rosé, rosato lub rosado. Z biegiem lat wino różowe zyskuje na popularności, głównie dzięki lekkiemu smakowi oraz odświeżającym aromatom. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, gdzie zdradzimy wiele faktów na temat tego rodzaju wina!
Z jakich winogron powstaje wino różowe?
Wino różowe powstaje ze szczepów wykorzystywanych przy winie czerwonym. Jego barwa jest wynikiem skróconego czasu maceracji soki z winogron ze skórkami owoców. Odcień wina często różni się w zależności od wykorzystywanych odmian winogron. Jest on również zależny od technologii produkcji m.in. od czasu trwania maceracji. Wino różowe potrafi przybierać różne odcienie, od jasnych - łososiowych, pomarańczowych odcieni po ciemniejsze purpurowe barwy.
W jakiej temperaturze należy podawać wino różowe?
Wino różowe, tak jak inne rodzaje wina, ma swoją ulubionę temperaturę spożywania. Aby cieszyć się wszystkimi walorami smakowymi wina różowego należy podawać je w temperaturze 10-12 stopni Celsjusza. Wino różowe można serwować w tych samych kieliszkach co wino białe. Kieliszki do podawania tych rodzajów wina powinny zwężać się ku górze. Do jakich dań pasuje dobrze słochodze wino różowe? Z powodzeniem możemy łączyć je z przekąskami, wędlinami, owocami morza czy daniami kuchni włoskiej. Wszystko zależy od rodzaju wina różowego. Wina półwytrawne będą idealne podkreślać dania z drobiu, natomiast półsłodkie i słodkie doskonale skomponują się z deserami. Wino różowe również doskonale smakuje spożywane solo, podczas spotkań towarzyskich :)
Wino różowe - ciekawe fakty
Przy okazji rozmowy na temat wina różowego warto wspomnieć o kilku ciekawych faktach. Regionem, który słynie z produkcji różowego wina jest francuska Prowansja. Różowe wina stanowią blisko 90% produkcji win w tym regionie. Wina różowe z Prowansji cechuje doskonały smak, wysoka jakość oraz niepowtarzalny aromat. Wino różowe jest bogate w przeciwutleniacze, które znane są z pozytywnego wpływu na zdrowie. Spożywanie niewielkich ilości tego wina dobrze wpływa na nasz organizm.
Nie wiesz jakie wino różowe wybrać? Zapraszamy do kontaktu!