header
sizer

Dolina Mozeli 16 maja 2023

Mozela to najpopularniejszy region winiarski Niemiec, a przy tym zdecydowanie najbardziej malowniczy. Wina regionu są znane na całym świecie, a jego największą gwiazdą jest król białych szczepów – riesling. Położony w dolinach rzeki Mozel, Saar i Ruwer region zapiera dech w piersiach swoimi krajobrazami, a uprawa winorośli często wymaga nieco alpinistycznego zacięcia. Zapraszam Cię do krótkiej lektury o tym niezwykłym regionie.

Mozela – region winiarski

 

Zacznijmy od suchych faktów. Mozela jako region winiarski to prawie 9000 ha upraw (z czego 60% to riesling), 125 wiosek winiarskich i ponad 5000 winiarzy. Uprawia się tu głównie szczepy białe (90%) takie jak riesling, müller-thurgau, elbling czy pinot blanc. Pozostałe 10% to wina czerwone tworzone ze szczepów pinot noir czy dornfelder.

 

Skąd nad Mozelą winorośle?

 

Pierwsze uprawy winorośli zawdzięczamy oczywiście Rzymianom. Podczas podbojów Germanii zakładali wiele obozów wojskowych, dla których trzeba było zadbać o odpowiednią aprowizację. Italia i Galia były bardzo daleko, a więc i koszt sprowadzania wina był ogromny. Pragmatyczni Synowie Marsa postanowili zatem założyć winiarnie na miejscu i już wkrótce wina z terenów Mozeli były znane jako „lekkie i surowe”, o wiele przyjemniejsze do picia od innych win. Często spożywane było podgrzewane z dodatkiem miodu w czasie zimy.

 

Po upadku Imperium wytwarzanie wina było kultywowane przez michów, głównie benedyktynów. O ich roli, a także o wynalezieniu wina z późnego zbioru pisałem przy okazji artykułu na temat rieslinga. Zachęcam do zapoznania się.

 

Przyroda, geografia i klimat Mozeli

 

Rozprawiając o Mozeli, nie sposób opowiedzieć nieco o tamtejszej przyrodzie. Mozela wszakże to nie tylko doskonałe wina, ale również przepiękne pejzaże, które zawdzięczamy obecności dolin, przez które płyną rzeki Mozel, Saar i Ruwer.

 

Każdy, kto interesuje się winami, wie, że doliny rzek to miejsce idealne na założenie winnic. Obecność rzeki pomaga utrzymywać odpowiednią temperaturę wzrostu, a wypiętrzenia nachylenie stoków poprawia nasłonecznienie. Łupkowe gleby to dobra gospodarka wodna, a także szybki dostęp do minerałów. Brzmi jak przepis doskonały, i tak zaiste jest, ale nie ma róży bez kolców, o czym doskonale wiedzą mozelscy winiarze. Nachylenie stoków w dolinie Mozeli waha się od 30 do nawet 70 stopni! Uniemożliwia to używanie jakichkolwiek maszyn, a więc doglądanie i zbiory odbywają się zupełnie ręcznie. Dodatkowo przy najbardziej stromych zboczach do poruszania się potrzeba umiejętności alpinistycznych, a pracownicy asekurują się linami.

 

Klimat panujący w Mozeli to klimat kontynentalny, czyli stosunkowo chłodny. W lecie jest stosunkowo ciepło, ale nie gorąco. Wzroście winorośli pomagają rzeka i gleby, które magazynują ciepło, oddając je w chłodniejsze dni.

 

Wina regionu Mozeli

 

Winogrona regionu winiarskiego Mozeli dają wina o wielu smakach i właściwościach. Charakter wina mozelskiego zależy od różnych rodzajów gleby, nasłonecznienia winorośli, kąta nachylenia zboczy i wpływu wiatru wiejącego przez dolinę. W ciągu ostatnich dwóch dekad nastąpił dramatyczny wzrost produkcji czerwonego wina, zwłaszcza ze spätburgunder, znanego również jako pinot. Te czerwone wina przyciągnęły uwagę miłośników wina na całym świecie, ale w centrum uwagi pozostają piękne i szlachetne wina białe z regionu.

 

Niekwestionowanym królem szczepów białych jest riesling, który przewijał nam się już kilkukrotnie przy okazji tego artykułu. Nie będę się rozpisywał na temat właściwości tego szczepu, czy też o jego rodzajach, ponieważ zrobiłem to już przy okazji wpisu na temat rieslinga czy klasyfikacji win niemieckich.

 

Gdzie kupić wina z Mozeli?

 

W naszym sklepie znajdziecie doskonałe wina prosto z Doliny Mozeli, które wyszły spod ręki naszego rodaka — Andrzeja Greszty. Są to wina z najwyższej półki, pełne kwasowości, harmonijnej słodyczy i wysokiej mineralności. Pełna oferta tutaj.