header
sizer

Jakie wino do sushi – 5 propozycji 11 lipca 2022

Sushi to japońska potrawa składająca się z przyprawionego ryżu z dodatkiem owoców morza lub wodorostów. Oczywiście to uproszczona do maksimum definicja i wielu miłośników sushi zganiłoby mnie za takie stawianie sprawy.

 

Jeśli jednak trafiliście do tutaj to pewnie dlatego, że szukacie dobrego wina do tego znakomitego dania występującego w multum wariacji, a wiedzę o sushi macie w jednym placu, więc nie będę Was zanudzał tekstem o czymś, co już wiecie.

 

Ale do brzegu. W dzisiejszym wpisie chciałbym pomóc Wam w wyborze wina, które podkreśli jeszcze bardziej wyszukany smak sushi. A ponieważ znam się na tym o wiele bardziej niż na sushi, to myślę, że moje propozycje przydadzą się Wam i sprostają waszym wymaganiom.

 

Z zasady, najlepsze wina do sushi to wina białe o odpowiedniej kwasowości i subtelnych aromatach.

Nie gorszym wyborem będą wina różowe. Wina czerwone ze względu na swoją moc za bardzo przyćmiłyby delikatne smaki sushi, dlatego je sobie odpuścimy. A więc do dzieła!

1. Greszta Weingut Riesling kabinett feinherb

Wino Riesling Kabinett feinherb

 

Skoro kwasowość i wino białe to nie może obyć się bez króla białych szczepów – rieslinga. Kabinett feinherb w wydaniu półwytrawnym, od polskiego winiarza z Doliny Mozeli. Rześkie nuty brzoskwini, agrestu i melona wespół z idealnym balansem między kwasowością i słodyczą, sprawiają, że to wino podane w około 7 stopniach Celsjusza pięknie skomponuje się i podbije delikatne smaki sushi.

Dodatkowo w obecnie trwających Riesling Weeks wino jest dostępne w promocji, a do większych zamówień dorzucamy ciekawe gadżety :)

 

 

2. Emile Beyer Crémant Brut Rosé

Wino Emile Beyer Cremant Rose brut

Drugą propozycją będzie wino różowe z francuskiej Alzacji. Połączenie chardonnay i pinot noir dało nam przepiękny różowy kolor, a w smaku królują aromaty truskawek, czerwonej porzeczki i nuty tostowe. Delikatne bąbelki wzmagają smak potraw. Pamiętajcie, aby podawać je bardzo mocno schłodzone – do nawet ok. 6 stopni.

 

 

3. Novapalma Pinot Grigio delle Venezie DOC

Wino Novapalma Pinot Grigio

Pinot grigio z włoskiego regionu Veneto. Produkowany z winogron z upraw ekologicznych. W nosie pełen cytrusów zaś w ustach delikatne aromaty jabłek i cytryny. Jest to zdecydowanie najlżejsze wino w tym zestawieniu, które na pewno nie przyćmi smaku przypraw, a odświeży nas i nasze kubki smakowe.

 

 

4. Pasqua Prosecco DOC Treviso Brut

 

Wino Pasqua Prosecco

Nie mogło się obyć bez propozycji prosecco. To wino pokochał świat. Jest uniwersalne i pasuje niemal do każdego dania i okazji. Nie inaczej jest tutaj. Doskonałe połączenie kwasowości zielonych jabłek i słodkie nuty brzoskwini. Do tego sporo bąbelków pieszczących nasze podniebienie. Pozycja bezpieczna, wiesz, że się nie zawiedziesz.

 

 

5. Burggarten Chardonnay Neuenahrer

Wino Burggarten Chardonnay

 

Na koniec wino podobnie uniwersalne co poprzednik. Wszędobylskie chardonnay w wydaniu niemieckim. To wytrawne wino białe jest pełne nut dojrzałych owoców takich jak mirabela, brzoskwinia czy pigwa. Kontakt z beczką dodaje tutaj nut wanilii i masła. To wino polecam do bardziej wyrazistych odmian sushi, gdzie doskonale zbalansuje doznania.

 

 

Ode mnie to już wszystkie 5 propozycji. Myślę, że jest to dosyć ciekawa rozpiętość stylów, a już z pewnością doskonale skomponują się z sushi. Dziękuję Wam za uwagę i zapraszam do podawania własnych propozycji :)

 

Dzięki i cześć!