Jakie wino do sushi – 5 propozycji 11 lipca 2022
Sushi to japońska potrawa składająca się z przyprawionego ryżu z dodatkiem owoców morza lub wodorostów. Oczywiście to uproszczona do maksimum definicja i wielu miłośników sushi zganiłoby mnie za takie stawianie sprawy.
Jeśli jednak trafiliście do tutaj to pewnie dlatego, że szukacie dobrego wina do tego znakomitego dania występującego w multum wariacji, a wiedzę o sushi macie w jednym placu, więc nie będę Was zanudzał tekstem o czymś, co już wiecie.
Ale do brzegu. W dzisiejszym wpisie chciałbym pomóc Wam w wyborze wina, które podkreśli jeszcze bardziej wyszukany smak sushi. A ponieważ znam się na tym o wiele bardziej niż na sushi, to myślę, że moje propozycje przydadzą się Wam i sprostają waszym wymaganiom.
Z zasady, najlepsze wina do sushi to wina białe o odpowiedniej kwasowości i subtelnych aromatach.
Nie gorszym wyborem będą wina różowe. Wina czerwone ze względu na swoją moc za bardzo przyćmiłyby delikatne smaki sushi, dlatego je sobie odpuścimy. A więc do dzieła!
1. Greszta Weingut Riesling kabinett feinherb
Skoro kwasowość i wino białe to nie może obyć się bez króla białych szczepów – rieslinga. Kabinett feinherb w wydaniu półwytrawnym, od polskiego winiarza z Doliny Mozeli. Rześkie nuty brzoskwini, agrestu i melona wespół z idealnym balansem między kwasowością i słodyczą, sprawiają, że to wino podane w około 7 stopniach Celsjusza pięknie skomponuje się i podbije delikatne smaki sushi.
Dodatkowo w obecnie trwających Riesling Weeks wino jest dostępne w promocji, a do większych zamówień dorzucamy ciekawe gadżety :)
2. Emile Beyer Crémant Brut Rosé
Drugą propozycją będzie wino różowe z francuskiej Alzacji. Połączenie chardonnay i pinot noir dało nam przepiękny różowy kolor, a w smaku królują aromaty truskawek, czerwonej porzeczki i nuty tostowe. Delikatne bąbelki wzmagają smak potraw. Pamiętajcie, aby podawać je bardzo mocno schłodzone – do nawet ok. 6 stopni.
3. Novapalma Pinot Grigio delle Venezie DOC
Pinot grigio z włoskiego regionu Veneto. Produkowany z winogron z upraw ekologicznych. W nosie pełen cytrusów zaś w ustach delikatne aromaty jabłek i cytryny. Jest to zdecydowanie najlżejsze wino w tym zestawieniu, które na pewno nie przyćmi smaku przypraw, a odświeży nas i nasze kubki smakowe.
4. Pasqua Prosecco DOC Treviso Brut
Nie mogło się obyć bez propozycji prosecco. To wino pokochał świat. Jest uniwersalne i pasuje niemal do każdego dania i okazji. Nie inaczej jest tutaj. Doskonałe połączenie kwasowości zielonych jabłek i słodkie nuty brzoskwini. Do tego sporo bąbelków pieszczących nasze podniebienie. Pozycja bezpieczna, wiesz, że się nie zawiedziesz.
5. Burggarten Chardonnay Neuenahrer
Na koniec wino podobnie uniwersalne co poprzednik. Wszędobylskie chardonnay w wydaniu niemieckim. To wytrawne wino białe jest pełne nut dojrzałych owoców takich jak mirabela, brzoskwinia czy pigwa. Kontakt z beczką dodaje tutaj nut wanilii i masła. To wino polecam do bardziej wyrazistych odmian sushi, gdzie doskonale zbalansuje doznania.
Ode mnie to już wszystkie 5 propozycji. Myślę, że jest to dosyć ciekawa rozpiętość stylów, a już z pewnością doskonale skomponują się z sushi. Dziękuję Wam za uwagę i zapraszam do podawania własnych propozycji :)
Dzięki i cześć!