header
sizer

Pinot Grigio - szczep o wielu nazwach 02 czerwca 2022

Pinot gris, pinot grigio, grauburgunder czy szürkebarát. Wiele imion, ten sam szczep. Jaka jest jego historia? Który średniowieczny król upodobał sobie wino z tej odmiany? Co łączy go z węgierskim tokajem? Zapraszam do lektury.

Co to za szczep?

 

Pinot gris znany też szerzej jako pinot grigio to biały szczep winny o różowo-szarej skórce. Jest on mutacją szlachetnego szczepu pinot noir. Produkuje się z niego białe wina od wytrawnych po słodkie.

 

Jak wymawiać pinot gris?

 

Pinot gris wymawiamy pino gri. Gris po francusku znaczy szary i odnosi się do wspomnianej szarawej barwy gron tego szczepu. Więcej o etymologii nazwy pinot znajdziesz w artykule na temat pinot noir tutaj.

 

Skąd pochodzi pinot gris?

 

Pinot gris jest starym szczepem, znanym już od kilkuset lat. Jego kolebką jest francuska Burgundia, gdzie był znany już w średniowieczu (ok. 1300 r.), a nazywano go Formentau.

 

Podobno to właśnie z pinot gris produkowano ulubione wino króla Karola IV Luksemburskiego (1316-1378), który sprowadził krzewy do Węgier. Tam zakon cystersów założył na zboczach Badacsony, przy jeziorze Balaton pierwsze winnice, gdzie był on uprawiany pod nazwą szürkebarát, co znaczy szary mnich.

 

Inna historia opowiada o bytności tego szczepu w Niemczech, a konkretnie w Palatynacie, gdzie pierwsze winnice miały być założone przez kupca Johanna Seegera Rulanda. Stąd też nazwa pinot używana do dzisiaj w Niemczech – ruland.

 

Gdzie uprawia się pinot gris?

 

Pinot woli chłodniejszy klimat, szybko dojrzewa, co powoduje, że ma dosyć wysoki cukier, co przekłada się znowu na wina z wysokim alkoholem, albo na wina bardzo słodkie. Głównymi rejonami upraw są:

 

Francja – obszar Alzacji gdzie jest jednym z głównych białych szczepów. Uważany jest tam za odmianę szlachetną.

 

Do niedawna wino z tego szczepu znane było pod nazwą Tokay d’Alsace. Było to związane z teorią, jakoby szczep był sprowadzony z Węgier do Alzacji za sprawą generała Lazarusa von Schwendii pod nazwą właśnie Tokaj. Ostatnie badania przeczą jednak powiązaniu pinot gris z furmintem, hárslevelű czy oremus – głównymi szczepami używanymi do produkcji tokajów.

 

Po wstąpieniu Węgier do UE i zastrzeżeniu nazw tokaj tylko dla trunków z tego kraju, nazwa Tokay została usunięta z nazwy win alzackich.

 

Francuskie wina z pinot gris są doceniane za złożoność aromatów. Znamienne są nuty cytrusowe, miodowe i brzoskwiniowe. Mają też potencjał do dojrzewania.

 

Włochy – pinot gris znany jest tam pod nazwą pinot grigio i tworzony w trochę innym stylu od francuskich win.

 

Główne rejony upraw to Friuli-Wenecja Julijska. Wina z tych regionów są mniej skomplikowane, głównie wytrawne i półwytrawne. Grona są zbierane wcześniej po to, aby zachować jak najwięcej świeżości. Więcej w nich aromatów słonych i mineralnych. Złośliwi twierdzą, że włoskie pinot grigio mają nieco płaski smak i nie oferują zbyt wiele.

 

Warto też wspomnieć o winie zwanym ramato, produkowanym we Friuli-Wenecji Julijskiej. Dzięki maceracji nabiera ono charakterystycznego miedzianego zabarwienia. W smaku wyczuwamy nuty akacji i owoców.

 

Stany Zjednoczone – główne uprawy są w Oregonie, Kalifornii. Wino zostało spopularyzowane przez Davida Letta, winiarza z Oregonu, który zaczął proponować je sprzedawcom łososi jako doskonały dodatek do tych ryb. Obecnie jest bardzo popularne pośród Amerykanów, którzy piją je prawie przy każdej okazji.

 

Oprócz wyżej wymienionych wino jest też obecne między innymi w Niemczech, gdzie znane jest jako grauburdgunder, na Węgrzech gdzie nazywany jest szürkebarát, a także w Nowej Zelandii, Australii czy Argentynie.

 

  • sizer
    Wino Pasqua
    Pinot Grigio delle Venezie 2018
    białe, wytrawne, Włochy, Veneto DOC
    26,00 zł
  • sizer
    Wino Emile Beyer
    Pinot Gris Tradition 2018
    białe, półwytrawne, Francja, Alzacja
    69,99 zł
  • sizer
    Wino Emile Beyer
    Pinot Gris Eguisheim 2016
    białe, półwytrawne, Francja, Alzacja
    89,99 zł
  • sizer
    Wino Grifone
    Pinot Grigio Organic IGT Terre Siciliane 2020
    białe,wytrawne, Włochy, Sycylia
    39,99 zł
  • sizer
    Wino Messer del Fauno
    Pinot Grigio IGT Terre Siciliane 2020
    białe,wytrawne, Włochy, Sycylia
    43,99 zł
  • sizer
    Wino Kaltern
    Pinot Grigio DOC Alto Adige Südtirol 2019
    białe, wytrawne, Włochy, Alto Adige
    87,99 zł
  • sizer
    Wino Parthenium
    Grillo - Pinot Grigio IGT
    białe, półwytrawne, Włochy, Sycylia
    39,99 zł
  • sizer
    Wino Novapalma
    Pinot Grigio delle Venezie DOC 2020
    białe, półytrawne, Włochy, Veneto
    49,00 zł

 

Jak smakuje pinot gris?

 

W zależności od pochodzenia pinot będzie miał różne aromaty i style. Te typowe to:

 

 

mineralne i wytrawne z nutami cytrusów, brzoskwiń czy gruszek. Charakterystyczne dla włoskiego pinot grigio.

 

owocowe i wytrawne, o aromatach melonów, jabłek, nutach wanilii czy rukoli, charakterystyczne dla win z USA.

 

słodkie i owocowe, o nutach miodowych, słodkich brzoskwiń czy dojrzałych, żółtych jabłek, styl alzacki.

 

Do czego podawać pinot gris?

 

Pinot gris w zależności od stylu sprawdzi się jako dodatek do lekkich serów, owoców morza, drobiu czy makaronów. Sprawdzi się też do kuchni orientalnej.

 

Słodsze wina nadadzą się do deserów.

 

Gdzie kupić pinot gris?

 

Jeśli macie ochotę na klasyczne alzackie pinot gris, to polecamy Wam dostępny w naszym sklepie Emile Beyer Pinot Gris Eguisheim. Dostępny również jest doskonały pinot grigio prosto z Górnej Adygi - Kaltern Pinot Grigio DOC Alto Adige Südtirol. Jeśli do tej pory grigio z Włoch Was nie zachwycił, to dajcie szansę temu winu :)

 

Ode mnie to tyle. Dzięki za poświęcony czas i do następnego!