header
sizer

Pinotage – narodowy szczep RPA 20 czerwca 2022

Pinotage to szczep narodowy Republiki Południowej Afryki, z którego produkuje się dosyć ciężkie wina czerwone o doskonałych aromatach malin, wiśni, a nawet bananów i owoców tropikalnych. Przez niektórych posądzany o nieprzyjemny aromat acetonu, który jest skutkiem złej winifikacji. Zapraszam Was do krótkiej lektory na temat tego afrykańskiego szczepu.

 

Pinotage to odmiana czerwonej winorośli, z której jak już wspomniałem, produkuje się głównie wina czerwone jednoodmianowe, o ciemnej barwie i dużym poziomie tanin. Używa się go też w blendach z cabernet sauvignon i syrah. Chociaż uprawia się go głównie w RPA, to pod nazwami takimi jak Perold's Hermitage czy Pinot, uprawiany jest również między innymi w takich krajach jak Brazylia, Nowa Zelandia, Izrael czy Stany Zjednoczone.

 

 

Jak wymawiamy pinotage?

 

Pinotage to połączenie dwóch słów: hermitage i pinot (związane z pochodzeniem szczepu, o którym za chwile), a więc poprawna wymowa to pinotaż.

 

 

Skąd pochodzi pinotage?

 

Pochodzenie pinotage to całkiem ciekawa sprawa. Odmiana swój bieg historii zaczyna w 1924 roku za sprawą 24-letniego wówczas chemika, doktora Abrahama Izaka Perold’a, który po powrocie z Europy do RPA, zostaje zatrudniony na Uniwersytecie w Stellenbosch. Głównym zadaniem postawionym przed młodym doktorem jest stworzenie szczepu, który przyjmie się w specyficznym klimacie panującym na południu Afryki i da ciekawe i aromatyczne wina.

 

Postanowił więc skrzyżować dwa szczepy: cinsaut (znany jako hermitage), który jest dosyć łatwy w uprawie i pinot noir, który, choć trudniejszy to dający doskonałe wina.

 

Niestety, badania nie szły zbyt dobrze. Perold w międzyczasie zasadził cztery pestki z hybrydy, którą stworzył w ogrodzie obok domu, który użytkował w czasie pracy na uczelni, by następnie całkowicie o nich zapomnieć. W 1928 zmienił opuścił uniwersytet i rozpoczął pracę dla jednej z firm winiarskich.

 

Cały projekt zostałby całkowicie zapomniany, gdyby nie przypadek. Niedługo po odejściu z pracy Perolda, ogród obok jego rezydencji strasznie zarósł, więc władze uczelni wysłały pracowników, aby oczyścili teren. Młody naukowiec Charlie Niehaus, który przechodził tamtędy podczas sprzątania, uratował od zniszczenia krzewy pinotage.

 

Zostały one przeniesione do Elsenburg Agricultural College, gdzie kontynuacją badań Perolda zajął się młody naukowiec Charles Theron. Wkrótce skontaktował się on z Perlodem i wspólnie zabrali się do pracy. W 1941 udało się wyprodukować pierwsze wino z tejże odmiany.

 

 

Gdzie uprawia się pinotage?

 

Zdecydowana większość upraw znajduje się w RPA na terenach Western Cape.

 

Poza Afryką uprawia się je również w Stanach Zjednoczonych – Arizonie, Oregonie czy Virginii, a także w Brazylii, Kanadzie czy Izrealu.

 

 

Jak smakuje pinotage?

 

Pinotage jest znany ze swojej ciemnej, rubinowej barwy. Jak już wspominałem, charakteryzują go mocne nuty malin, czarnej porzeczki czy wiśni. Dodatkowo możemy poczuć tu aromaty dżemowe, dymne czy ziemne.

 

Jest to odmiana o wysokiej zawartości cukru, co przekłada się na wysoki alkohol, o średnim ciele i od średnich do wysokich tanin. Bardzo dobrze starzy się w beczce.

 

Przez wielu posądzany o nieprzyjemny zapach farby, która jest wynikiem złej winifikacji.

 

 

Do czego podawać pinotage?

 

Wina z tej odmiany sprawdzą się jako para dla mocno aromatycznych mięs przygotowanych w ciężkich marynatach owocowych.

 

Sprawdzi się też jako dodatek do wyrazistych, lekko pikantnych dań jak np. chili con carne, także do mięs grillowanych co jest znamienne dla jego ojczyzny – RPA (bredie, babotie).

 

 

Gdzie kupić pinotage?

 

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować win z tego szczepu i nie chcecie od razu wydawać fortuny, to idealnym rozwiązaniem będzie Shortwood Premium Coffee Pinotage. Ma wszystko, co przypisuje się do tej odmiany – rubinowa barwa, kwasowość i ciekawe aromaty kawy i czekolady.

 

Jeśli jesteście już zaznajomieni z tym szczepem i szukacie czegoś ekstra, to polecam Diemersfontein The Prodigy Pinotage  o aromatach morwy i czarnej jagody. Jest to pinotage z małym dodatkiem shiraz, który nadaje ciekawego owocowego sznytu.

 

Ode mnie to wszystko na temat pinotage. Próbujcie i dajcie znać, co sądzicie o tym szczepie! Do następnego