header
sizer

Primitivo – wyszukany prymityw 19 października 2022

Primitivo, zinfandel, tribidrag wiele nazw tego samego szczepu, który w ostatnich latach podbija serca nie tylko Polaków, ale ludzi na całym świecie. Choć jego nazwa bezspornie konotuje ze słowem prymityw czy czymś prymitywnym, prostym, to o prymitywności nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, wina z tej odmiany chwalone są za swoje pełne czerwonych owoców złożone aromaty, a sama winorośl ma historię liczącą co najmniej kilkaset lat.

Primitivo - co to za szczep?

 

Primitivo to czerwony szczep winny, pochodzący z Chorwacji, choć największe jego plantacje znajdziemy we włoskiej Apulii. Powstaje z niego krzepkie czerwone wino, o konfiturowej strukturze w stylach od wytrawnych do słodkich, o dosyć sporym alkoholu sięgającym nawet 16%.

 

 

Primitivo – jak to wymówić?

 

Wymowa jest dosyć prosta, po prostu primitiwo. Jak już wspomniałem na początku, nie ma to nic wspólnego z prymitywnością szczepu. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa primativus co znaczy pierwszy, pierwotny, wcześnie dojrzewający. Związane jest to z obserwacją włoskiego mnicha Don Filippo Francesco Indellicati, który zauważył, że grona primitivo dojrzewają o wiele wcześniej od pozostałych. Notabene, to właśnie Don Filippo sprowadził ów szczep do Włoch.

 

 

Skąd podchodzi primitivo?

 

Powiedziane już zostało, że primitivo to szczep pochodzący z Chorwacji, który został sprowadzony do włoskiej Apulii. Działo się to w 18 wieku, więc patrząc przez pryzmat żywota szczepu, dosyć późno. Dzięki znaleziskom archeologicznym i następującymi po nich badaniach DNA możemy śmiało stwierdzić, że krzewy posiadające zbliżone lub identyczne profile genetyczne zbliżone do primitivo były obecne na Zakaukaziu już w roku 6000 p.n.e.!

 

 

Gdzie uprawia się primitivo?

 

Primitivo to szczep uwielbiający gorący klimat, jego sporych rozmiarów grona mają cienką skórkę i jak już było wspomniane, dojrzewa on dosyć wcześnie. Dzięki dużej zawartości cukru produkuje się z niego wina o dosyć sporej zawartości alkoholu, a winorośl z powodzeniem oddaje terroir, na jakim jest uprawiany. Nie jest mu też obca szara pleśń.

 

Charakterystyczne dla odmiany primitivo jest nierównomierność w dojrzewaniu gron. Często ich poziom dojrzałości jest diametralnie inny, a w jednej kiści możemy równocześnie spotkać zupełnie zielone grona obok wysuszonych i przejrzałych.

 

Dzisiaj najwięcej upraw skupionych jest nie gdzie indziej, a we włoskiej Apulii. Najważniejsze apelacje to między innymi Primitivo di Manduria i nawiązujące do jednego z ulubionych trunków Starożytnych Rzymian Falerno del Massico.

 

Oprócz Włoch, wino pod nazwą zinfandel jest obecne w Stanach Zjednoczonych, a przede wszystkim w Kalifornii. Produkuje się tam całe spektrum stylów, od wytrawnych win po te bardzo słodkie.

 

Należy też wspomnieć o ojczyźnie primitivo – Chorwacji. Tam uprawiany jest pod nazwą crljenak kaštelanski. W sąsiedniej Czarnogórze funkcjonuje pod nazwą kratošija.

 

Oprócz wyżej wymienionych możemy go spotkać również w Australii, RPA czy Kanadzie.

 

  • sizer
    Wino Pasqua
    Mucchietto Primitivo di Puglia IGT 2018
    czerwone, półwytrawne, Włochy, Puglia
    55,00 zł
  • sizer
    Wino Grifone
    Primitivo Puglia IGT 2020
    czerwone, półwytrawne, Włochy, Puglia
    39,99 zł
  • sizer
    Wino Messer Del Fauno
    Primitivo Puglia 2020
    czerwone, wytrawne, Włochy, Puglia
    46,99 zł
  • sizer
    Wino Varvaglione
    V2 Primitivo del Salento 2017
    białe, półwytrawne, Włochy, Puglia
    59,99 zł
  • sizer
    Wino Why Not?
    Negroamaro Zinfandel (Primitivo) Organic IGT Puglia 2020
    czerwone, półwytrawne, Włochy, Puglia
    65,99 zł
  • sizer
    Wino Conte di Campiano
    Primitivo di Manduria DOC
    czerwone, wytrawne, Włochy, Puglia
    79,99 zł
  • sizer
    Wino Castellani
    Almarosa Primitivo Puglia IGT 2020
    czerwone, półwytrawne, Włochy, Puglia
    49,99 zł
  • Nowość
    sizer
    Wino Uccellini
    Wrap Primitivo Organic Puglia IGT
    czerwone, wytrawne, Włochy, Puglia
    52,99 zł

 

Jak smakuje primitivo?

 

Charakterystyczną cechą primitivo jest to, o czym wspomniałem już parę razy – wysoki poziom alkoholu. Idąc dalej, na pewno czymś właściwym dla tej odmiany jest niska kwasowość, nuty dżemowe czy konfiturowe, a to wszystko oplecione niskimi, delikatnymi taninami.

 

Wino można z powodzeniem pić jako aperitif, a także jako dodatek do dań.

 

 

Do czego podawać primitivo?

 

Jako wino o średniej intensywności, poleca się je do dań z czerwonego mięsa, kaczki, jagnięciny. Doskonale pasuje również do potraw z sosem pomidorowym, burgerów, makaronów czy niektórych dań azjatyckich.

 

 

Gdzie kupic primitivo?

 

W naszej ofercie znajdziecie spory wybór win z tego szczepu. Jeśli macie ochotę spróbować apulijskiego Primitivo di Manduria, to polecam Conte di Campiano Primitivo di Manduria DOC — zachwyca dojrzałymi wiśniami, soczystymi śliwkami, figami, kilkoma złotymi rodzynkami i innymi dojrzałymi i częściowo suszonymi owocami. Nuty cynamonu, drzewa sandałowego i odrobiny wanilii uzupełniają bukiet. Bardzo ciekawą propozycją jest Uccellini Wrap Primitivo Organic Puglia IGT – łączy w sobie subtelne nuty kawy, wanilii i słodki smak marmolady, a w dodatku pochodzi z ekologicznej uprawy i jest zapakowane w oryginalny sposób.

 

Tyle ode mnie, zapraszam Was do degustacji!