header
sizer

Wino to zdrowie? 5 zalet zdrowotnych picia wina 29 października 2022

Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć, że alkohol jest związkiem, który spożywany w nadmiarze źle wpływa na nasz organizm, a przy tym prowadzi do uzależnienia. Nie jest moim celem zachęcanie do picia większej ilości wina, a jedynie pokazanie potwierdzonych naukowo zalet spożywania umiarkowanych jego ilości, bo oprócz walorów smakowych, okazuje się, że posiada ono szereg właściwości prozdrowotnych!

 

Już w czasach starożytnych wino było mieszane z wodą, aby uzdatnić ją do spożycia. W czasach kiedy ujścia wody były często zanieczyszczone i pełne bakterii, wino pełniło funkcję środka odkażającego wodę pitną.

 

Ojciec medycyny Hipokrates zalecał wino do okładów na rany, a także do poprawy nastroju co w jego opinii bezpośrednio przekładało się na ogólny dobrostan człowieka i jego zdrowie.

 

A jak sprawy mają się dzisiaj? Począwszy od XX wieku, przeprowadzono i przeprowadza się mnóstwo badań nad winem, które nie tylko dotyczą jego genetyki, ale także właśnie wpływu na zdrowie. Przyglądać się zaczęto między innymi tzw. Paradoksowi Francuskiemu. Zauważono, że Francuzi pomimo większego niż reszta Europejczyków spożycia wina i tłuszczy odzwierzęcych, mają mniejszą zachorowalność na choroby układu sercowego w tym miażdżycy. I w tym właśnie momencie przechodzimy do pierwszego związku zawartego w winie, a który wykazuje mocne działanie prozdrowotne – są to polifenole.

 

1. Polifenole – recepta na mocne serce

 

Polifenole to chemiczne związki organiczne, których gros możemy znaleźć między innymi w winogronach, głównie tych czerwonych odmian. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych – pozwalają obniżyć zły cholesterol, jednocześnie podnosząc poziom dobrego, powstrzymują odkładanie się cząsteczek tłuszczu w tętnicach i żyłach, regulują poziom krzepliwości krwi czy po prostu mają działanie przeciwzapalne. Wśród najważniejszych takich polifenoli wyróżniamy resweratrol, antocyjany i procyjanidy. Wiecej o polifenolach przeczytasz w artykule -  Które wino ma najwięcej polifenoli? Wpływ wina na zdrowie

 

2. Antyoksydanty – dla pięknej skóry

 

Wino pełne jest antyoksydantów (znów więcej ma ich wino czerwone niż białe), które bardzo dobrze wpływają na kondycję naszej skóry. Obok wspomnianego już resweratrolu pomocne są tutaj również katechiny i taniny. Pomagają one w opóźnianiu starzenia się skóry i uzupełnianiu poziomu kolagenu, co przekłada się na zdrowszy i młodszy jej wygląd.

 

3. Dba o prawidłowy poziom cukru

 

I tutaj znowu do głosu dochodzi resweratrol, który według badań wykazuje również działanie stabilizujące poziom cukru we krwi. Spożycie jednej lampki czerwonego wina dziennie skutecznie obniża ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych w tym między innymi cukrzycy typu drugiego.

 

4. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka

 

Amerykańscy naukowcy potwierdzili, że umiarkowane spożycie wina pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi, prostaty czy raka jelita grubego. Pomocne w tym okazują się znowu zawarte w winie antyoksydanty z resweratrolem na czele. Resweratrol zapobiega również mutowaniu komórek rakowych w te bardziej odporne na chemioterapię. Trzeba zaznaczyć, że są też badania wykazujące, że nadmierne spożycie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka – kluczem jest tu ilość.

 

5. Wino pomaga schudnąć

 

I tutaj pewnie duże zaskoczenie. Wszyscy wiemy, że alkohol sam w sobie jest kaloryczny i raczej nie sprzyja on zrzuceniu wagi. Jednak zawarte w winie związku – resweratrol i piceatannol skutecznie blokują procesy komórkowe, które umożliwiają rozwój komórek tłuszczowych. Jedna lampka wytrawnego czerwonego wina to 88 kcal, a wypita do obiadu pomaga zmniejszyć absorpcję tłuszczu przez organizm.

 

Na zdrowie! ;)