header
sizer

Sauvignon blanc – wino o aromacie zieleni 27 kwietnia 2022

Sauvignon blanc jest to biała odmiana winorośli, z której produkuje się lekkie, aromatyczne białe wina. Jest to odmiana szlachetna o zielono-żółtej skórce i wraz z rieslingiem i chardonnay stanowią trzy najważniejsze szczepy białych odmian.

Sauvignon blanc – co to za wino?

 

Sauvignon blanc to orzeźwiające białe wino, a jego

charakterystycznymi aromatami są nuty zielone – trawy, agrestu czy jabłek. Chociaż obecnie dużą popularnością cieszą się sauvignon blanc pochodzące z Nowej Zelandii, to kolebką tego szczepu jest Francja, a dokładnie Dolina Loary. Sauvignon blanc jest trzecią na świecie najczęściej sadzoną winoroślą odmiany białej z areałem wynoszącym około 123 000ha.

 

 

Jak wymawiać sauvignon blanc?

 

Wymowa jest dosyć skomplikowana: sowinią blą. Rozbijając na czynniki pierwsze, mamy tutaj słowo sauvage – dziki, vigne – wino i blanc – biały.

 

 

Skąd pochodzi sauvignon blanc?

 

Pierwsze wzmianki o tym szczepie pochodzą z 15 wieku. Obecnie uznaje się, że pochodzi on ze słynącej z przepięknych zamków i pałaców Doliny Loary lub Bordeaux. Jego przodkiem prawdopodobnie jest starożytny savignin blanc z terenów Jury (gdzie uprawiany jest do dziś), chociaż ma mieć też związki ze szczepem carménère.

 

W 18 wieku w wyniku bardzo owocnego romansu ze szczepem cabernet franc stał się jednym z rodziców szlachetnego szczepu cabernet sauvignon.

 

 

Gdzie uprawia się sauvignon blanc?

 

Odmiana dosyć szybko dojrzewa, dlatego woli chłodniejsze, umiarkowane klimaty. W gorętszych szybko przejrzewa i traci aromat i smak. Głównymi miejscami, gdzie uprawia się sauvignon, są:

 

Francja

 

We Francji sauvignon blanc jest trzecim co do wielkości areału (po ugni blanc i chardonnay) najczęściej uprawianym białym szczepem winorośli. Największe uprawy znajdują się w Bordeaux i Dolinie Loary (świetne Sancerre).

 

W Bordeaux jest jednym z trzech głównych szczepów odmian białych, obok sémillon i muschadelle, używanych do produkcji słynnych win bordoskich.

 

Z Pouilly-sur-Loire pochodzi aromatyczne wino pouilly fumé. Wapienno- krzemionkowe terroir nadaje winom z tej apelacji oryginalnego dymnego smaku.

 

W Sauternes, grona sauvignon z późnego zbioru kupażuje się z sémillon i tworzy doskonałe słodkie wina.

 

• Stany Zjednoczone

 

Sauvignon uprawia się w głównie w Napa Valley w Kalifornii. Stamtąd też pochodzi oryginalne fumé blanc – wino stworzone przez Roberta Mandavi. Anegdota mówi, że właściciel winiarni otrzymał kiedyś sporą ilość gron szczepu sauvignon, który w tamtych czasach nie miał zbyt dobrej prasy w USA (głównie przez swoje mocne aromaty trawy). Robert Mandavi chciał odczarować ten szczep i postanowił zrównoważyć aromaty sauvignon, postarzając je w beczce i tak powstał pierwszy fumé blanc.

 

Warto nadmienić, że napis fumé blanc nie oznacza, że wino na pewno było starzone w beczce.

 

• Nowa Zelandia

 

W Nowej Zelandii sauvignon blanc jest najczęściej uprawianym szczepem białym. Wielu Nowozelandczyków uważa, że to ich wyspy są domem tej odmiany. Klimat tam panujący na pewno jest idealny dla sauvignon – gwarantuje mu powolne, harmonijne dojrzewanie.

 

Główne uprawy znajdują się na Wyspie Południowej, a konkretniej w Marlborough, Nelson i Waipara. Wina z tych regionów charakteryzują się wyższą kwasowością, doskonałym balansem (przez umiarkowane dojrzewanie) i niezwykłą tropikalną owocowością.

 

Technicznie, sam proces fermentacji jest nieco inny niż ten stosowany przez winiarzy francuskich – stosuje się przy nich nieco niższe temperatury.

 

Poza tymi miejscami sauvignon uprawia się między innymi również w Chile (gdzie nazywa się sauvignonasse), Austrii (muskat silvaner), Australii, Czechach, Słowacji czy na Węgrzech.

 

 

Jak pachnie i smakuje sauvignon blanc?

 

Smak wina sauvignon blanc to przede wszystkim nuty zielone – trawy, agrestu, limonki czy jabłka. Dzięki swojej owocowości i kwasowości staje się winem bardzo orzeźwiającym i świeżym.

 

Ciekawostką jest, że w winach ze szczepu sauvignon blanc często wyczuwalny jest zapach — uwaga — kocich sików(!).

 

Po użyciu beczki dochodzą nam aromaty dymu, śmietany, gruszki czy estragonu.

 

 

Do czego podawać sauvignon blanc?

 

Sauvignon blanc doskonale sprawdzi się jako aperitif na słoneczne dni – orzeźwi i doda rześkości.

Z powodzeniem można je również podawać do sushi, miękkich serów, drobiu czy warzyw.

 

 
Gdzie kupić sauvignon blanc?

 

W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziecie bogatą ofertę win ze szczepu sauvignon blanc.

Na uwagę z pewnością zasługuje czeskie Krásná Hora Sauvignon Blanc Barrel Selection z ciekawymi akcentami beczki.

 

Jeśli chcecie spróbować czegoś z Nowej Zelandii, to polecam Stanley Bay Sauvignon Blanc Marlborough – przywita was słodyczą tropikalnych owoców, chrupką kwasowością i soczystymi cytrusami.

 

Sauvignon Blanc to bez dwóch zdań jeden z najciekawszych szczepów białych, z którego produkowane są wina idealne na wiosnę czy lato. Zachęcam Was do próbowania i umilania sobie ciepłych dni! Do następnego