Chile – winna kraina, która oparła się filokserze 08 czerwca 2022
Początki winiarstwa
Wina chilijskie są uważane za jedne z najlepszych, jeśli chodzi o wina z Ameryki Południowej. Początek uprawy winorośli sięga tutaj 16 wieku – wtedy pierwsze winnice były zakładane przez konkwistadorów, którzy potrzebowali wina zarówno do obrządków religijnych, jak i z bardziej prozaicznego powodu — do uzdatniania wody do picia.
Chociaż początki winiarstwa są związane z Hiszpanami, to jego rozwój zawdzięcza się Francuzom, którzy w końcówce 19 wieku, po ataku filoksery na Europę, sprowadzili do Chile wiele szlachetnych szczepów, które są tam uprawiane do dziś.
Powstało wtedy wiele winnic, tworzonych na wzór tych francuskich, włącznie z technologią dotyczącą produkcji i uprawy winorośli.
Geografia i klimat Chile
Dzięki temu i sprzyjającemu klimatowi zaczęto tworzyć doskonałe wina z takich odmian jak między innymi cabernet sauvignon, merlot, carménère czy chardonnay.
Klimat Chile jest zróżnicowany tak jak tereny pokrywające ten rozciągający się na 4300 km wzdłuż i 160 km wszerz kraj. Od wschodu oddzielony jest od reszty kontynentu wysokimi Andami, a od zachodu Oceanem Spokojnym. Północne rubieże to pustynia Atacama, a południowe to Andy Patagońskie.
Winna mapa Chile
Na północy głównym uprawianym szczepem jest cabernet sauvignon. Klimat jest tutaj zdecydowanie gorętszy i suchy. Głównym regionem jest Elqui Valley, zaraz na skraju pustyni Atacama. To tutaj również powstaje narodowy napój chilijski – Pisco.
Idąc na południe, zaczynają się uprawy chardonnay w regionie Valle de Limari – od nazwy rzeki, która tam przepływa i która nieco łagodzi tamtejszy klimat. Następnie mamy Valle de Aconcagua (od góry o tej samej nazwie), dom dla odmian syrah czy merlot.
Nieopodal stolicy kraju Santiago de Chile rozpościera się sławny region Valle de Maipo, gdzie produkowane są doskonałe wina z odmian sémillon, sauvignon blanc i cabernet sauvignon. Ten region jest również kolebką winiarstwa w Chile, a tradycje uprawy i produkcji są tutaj najdłuższe. Również wina z tego regionu są najpopularniejsze – w tym flagowe wina z odmiany carménère.
Klimat jest tutaj umiarkowany, lato jest ciepłe, suche, a deszcz pada rzadko. Ziemia jest bogata dzięki minerałom z wody spływającej z gór.
Idąc dalej na południe, docieramy do regionu Rapel Valley, który jednocześnie jest największym regionem winiarskim w Chile. W jego skład wchodzi również mikroregion Colchagua. Produkuje się tutaj doskonałe wina odmian merlot i cabernet sauvignon. Panuje tutaj klimat śródziemnomorski.
Będąc już na dalszym południu, odwiedzamy region Maule słynące z kupażu gron sémillon i sauvignon blanc. Pada tutaj zdecydowanie częściej, dlatego wina mają większą kwasowość i bardziej surowe aromaty.
Chilijskie wina – informacje praktyczne
Areał upraw w całym Chile sięga obecnie około 200 000ha, a wielkość produkcji osiąga prawie 12 milionów hektolitrów rocznie – co daje Chile 7 miejsce na świecie.
Szczepy czerwone stanowią tutaj 75% wszystkich upraw, a narodowym winem Chile jest carménère, które przez prawie 150 lat było mylone z merlot.
Wina chilijskie mają przepiękny owocowy charakter, często z nutami owoców tropikalnych
Ode mnie to już wszystko na temat Chile, dziękuję Wam za uwagę i zachęcam do próbowania chilijskich win bo naprawdę warto!